CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, printr-o scrisoare adresată Parlamentului și Ministerului Finanțelor, a exprimat dezacordul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) față de anularea ”legea miliardului”, inițiativa legislativă în acest sens fiind votată ieri în două lecturi de Parlament.
În scrisoare este menționat faptul că ”Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționale, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici și investitorii interni cât și pentru cei străini, afectând imaginea, reputația și credibilitatea țării și ale autorităților publice centrale”.
Totodată, Armași atenționează că aceasta ar putea afecta și piața valorilor mobiliare de stat (VMS), ”existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS datorita perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS va pune presiune pe bugetul de stat din creșterea costurilor de deservire a instrumentelor de datorie emise de Ministerul Finanțelor”.
Totodată, guvernatorul BNM atenționează și asupra riscului de compromitere a relației cu Fondul Monetar Internațional, din perspectiva obținerii unor noi împrumuturi de la această instituție.
Amintim că inițiativa legislativă cu privire la abrogarea Legii nr. 235 privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile stat a fost înaintată în Parlament de deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Petru Burduja, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță.
Autorii inițiativei legislative au propus ca banii care urmau să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.
Potrivit proiectului, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova