Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Agricultorii din Moldova vor folosi apa de ploaie pentru irigații

© Sputnik / Fred Grinberg / Accesați arhiva multimediaОрошение, IRIGARE
Орошение, IRIGARE - Sputnik Moldova
Abonare
Zece bazine de acumulare a apei de ploaie vor fi date în folosință în Moldova. Apa va fi utilizată pentru irigarea culturilor agricole. Proprietarii bazinelor au fost selectați prin concurs.

CHIȘINĂU, 20 dec - Sputnik. În cinci raioane vor fi date în folosință 10 bazine de acumulare a apei din precipitații. După modelul altor țări și ca o măsură de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice, moldovenii vor recolta apa de ploaie pentru irigarea culturilor agricole.

Apă potabilă - Sputnik Moldova
Societate
Apă potabilă filtrată: Iată de unde o poți lua gratis în Chișinău – Foto

Bazine de acumulare a apei de ploaie vor fi construite în raioanele Cantemir, Criuleni, Hâncești, Leova și Ungheni, în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de PNUD și susținut financiar de Austria, prin Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (CAD).

Două bazine vor fi funcționale până la sfârșitul acestui an, iar restul opt vor fi date în exploatare până la mijlocul verii 2021.

„În prezent, două bazine de acumulare a apelor meteorice, cu o capacitate de 25 și 33 de mii de metri cubi sunt în proces de construcție în satul Măgurele din raionul Ungheni. Proprietarii acestor bazine au fost selectați în rezultatul unui concurs public și beneficiază de asistență tehnică și granturi în valoare de până la 30.000 de dolari fiecare pentru construcția bazinelor de acumulare”, se arată într-un comunicat de presă al PNUD.

© Photo : UNDP MoldovaConstrucția unui bazin de acumulare a apei din precipitații
Foto: Agricultorii din Moldova vor folosi apa de ploaie pentru irigații - Sputnik Moldova
Construcția unui bazin de acumulare a apei din precipitații

Constantin Ursu este unul dintre ei. El spune că apa din bazin o va utiliza pentru irigarea culturilor agricole, fapt ce-i va permite să obțină o roadă mai bogată, chiar și pe vreme mai secetoasă.

Cum supraviețuiesc satele Moldovei fără apă potabilă - Sputnik Moldova
Video
Cum supraviețuiesc satele Moldovei fără apă potabilă

„Multe țări cu medii aride folosesc recoltarea apei de ploaie ca o sursă ieftină și fiabilă de apă curată, deoarece apa de ploaie este substanțial lipsită de salinitate. Chiar și în perioadele cu precipitații reduse, se colectează suficientă apă pentru creșterea culturilor agricole. În plus, recoltarea apei de ploaie scade cererea de apă din fântâni, permițând nivelurilor apelor subterane să nu fie epuizate. Iar pentru construcția acestor bazine sunt folosite materiale prietenoase mediului, cum ar fi geo-membrana”, mai spune Constantin Ursu.

Cu asistența financiară a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, cel puțin 10 fermieri, bărbați și femei, își vor spori mijloacele de trai și accesul la apă pentru nevoile de producție, datorită bazinelor de acumulare a apei care vor fi create în curând.

În total, 50 de fermieri vor beneficia de instruire și ateliere de lucru în cadrul proiectului PNUD, pentru a înțelege mai bine schimbările climatice, a-și îmbogăți cunoștințele cu privire la modul de adaptare la aceasta și pentru a utiliza resursele naturale într-o manieră durabilă.

Протест аграриев в Кишиневе 17 декабря 2020 года - Sputnik Moldova
Politică
Agricultorii promit să revină marți în Piață: Vor bloca străzile, vămile și Aeroportul

„Republica Moldova este expusă schimbărilor climatice și dezastrelor naturale. Modelarea climatică anticipează descreșterea disponibilității apelor de suprafață cu 16-20% către anul 2020. Toate acestea vor duce la o scădere a producției alimentare și vor avea un impact negativ asupra sănătății umane și a nivelului de trai”, potrivit comunicatului de presă al PNUD.

Din 2013, în baza strategiei naționale de adaptare la schimbările climatice, Austria susține în Moldova proiecte care ajută la implementarea măsurilor prioritare pentru adaptarea la schimbările climatice a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0