Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Voronin nu va participa la învestirea Maiei Sandu

© Sputnik / Ruslan Shalapuda / Accesați arhiva multimediaЗаседание нового парламента Молдавии
Заседание нового парламента Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Voronin a refuzat să participe la învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu, la fel cum n-a participat nici la învestirea lui Igor Dodon, acum patru ani. Voronin a spus care este motivul.

CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. Fostul președinte Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor (PCRM) a declarat la un post de televiziune că a refuzat invitația Maiei Sandu de a participa la ceremonialul de învestitură a ei în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Заседание Парламента 06/03/2020 - Sputnik Moldova
Politică
Greceanîi, despre dizolvarea Parlamentului și soarta Guvernului Chicu

Liderul comuniștilor a precizat, într-o emisiune de aseară de la RTR Moldova, că invitația pe care a primit-o era semnată personal de Maia Sandu, iar el i-a expediat un mesaj de răspuns pe 18 decembrie, prin care a anunțat-o că nu va participa la eveniment. 

Vladimir Voronin a explicat și motivul refuzului său categoric: acesta se bazează pe poziția sa și a formațiunii sale precum că șefii statului ar fi aleși neconstituțional de la 2016 încoace.

Reamintim că Republica Moldova este un stat parlamentar și președintele țării era ales de deputați. Dar legislația a fost modificată și, din 2016, șeful statului este ales prin votul direct al cetățenilor. 

Președinția RM - Sputnik Moldova
Transferul funcției de președinte: Maia Sandu va purta un diamant

În 2016 a fost „violată Constituția” Republicii Moldova, a spus Voronin.

„De atunci, noi nu participăm la alegerile prezidențiale. Totodată, eu nu particip la învestirea în funcție a președinților. N-am participat nici la învestirea în funcție a lui Igor Dodon”, a adăugat Vladimir Voronin.

Într-o declarație remisă presei după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, comuniștii declarau că „noi o considerăm și o vom considera pe Maia Sandu ca încă un președinte neconstituțional al Republicii Moldova”.

Comuniștii, care nu fac parte din actualul Parlament, îi recomandă Maiei Sandu să contribuie cât mai repede la dizolvarea forului legislativ și organizarea anticipatelor.

Reamintim că Vladimir Voronin a fost ales președinte de către Parlament, pentru două mandate, în intervalul 7 aprilie 2001 - 11 septembrie 2009).

Învestirea Maiei Sandu în funcție este programată pentru 24 decembrie. Mandatul președintelui Igor Dodon expiră pe 23 decembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0