Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pompeo a numit Rusia dușman al Americii

© AP Photo / Andrew HarnikCIA Director Mike Pompeo speaks at a Senate Select Committee on Intelligence hearing on worldwide threats, Tuesday, Feb. 13, 2018, in Washington.
CIA Director Mike Pompeo speaks at a Senate Select Committee on Intelligence hearing on worldwide threats, Tuesday, Feb. 13, 2018, in Washington.  - Sputnik Moldova
Abonare
În mod obișnuit, SUA califică Rusia drept un adversar, însă nu dușman cum a fost spus de această dată.

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Rusia face parte din lista dușmanilor Americii, scrie RIA Novosti.

”Sunt întrebat în permanență, cine sunt dușmanii noștri: sunt mulți dintre cei car vor să submineze modul nostru de viață, republica noastră, principii democratice de bază. Rusia cu certitudine face parte din această listă”, a spus Pompeo într-un interviu acordat în cadrul unui talk show radio al lui Mark Levin.

De regulă, oficialii americani califică Rusia  drept adversar, însă nu dușman. Însuși Pompeo, pronunțându-se săptămâna aceasta în privința relațiilor dintre  Washington și Moscova, a utilizat formularea ”o provocare reală”.

Cyberattaque - Sputnik Moldova
Panică în Statele Unite - atac cibernetic istoric

Secretarul de stat a amintit de informațiile apărute în presa americană despre aceea că Rusia ar fi implicată în recentele atacuri cibernetice.

”Am văzut foarte mult timp așa ceva – utilizarea potențialului asimetric pentru a încerca să se situeze pe o poziție din care să poată obliga SUA să plătească”, a adăugat Pompeo.

El a declarat de asemenea că autoritățile ruse constituie ”un risc real pentru cei care iubesc libertatea”. În același timp Pompeo a adăugat că, fără a dori să diminueze pericolul din partea Rusiei, el consideră China un pericol ”existențial” mai important pentru SUA.

Anterior, Agenția Reuters a comunicat, cu referire surse, că un grup de hackeri susținut de guvernul unui stat străin a reușit să pătrundă în rețele ministerului Finanțelor și celui al Administrației Naționale de Informații și Telecomunicații și au sustras date.

Здание Посольства России в США - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia: Acuzațiile de atac cibernetic asupra Trezoreriei SUA, nefondate

Aracul a fost atât de grav încât Consiliul Național de Securitate al SUA s-a întrunit de două ori în trei zile, în timp ce consilierul pentru Securitate Națională al lui Donald Trump a trebuit să întrerupă o călătorie în Europa.

După cum a scris publicația  The Washington Post, cu referire la surse, de implicare în atacul cibernetic au fost învinuiți hackerii ruși, în comunicat nu sunt prezentate însă niciun fel de dovezi în acest sens.

Ambasada Rusiei în SUA a calificat învinuirile mediilor americane de informare la adresa Moscovei drept iresponsabile. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, comentând informațiile despre atacul hackerilor asupra Ministerului Finanțelor, a afirmat că Rusia nu are niciun amestec în asta.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0