Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Nicolae

© Sputnik / OsmatescoAnatol Gârbu
Anatol Gârbu  - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, pe data de 19 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni, unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății.
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Nicolae

Luna decembrie sau luna lui Undrea, cum este cunoscută în popor, este dintre cele mai bogate în sărbători creștinești. Una dintre cele mai importante și așteptate sărbători de către creștinii ortodocși care sărbătoresc după calendarul Iulian (de stil vechi) este cea a Sfântului Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni. El este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății.

"Sfântul Nicolae a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Mira, cetate din ținutul Lichiei, pe teritoriul Turciei de astăzi. Sfântul este considerat ocrotitor al copiilor și apărător al Dreptei Credințe. În calitatea sa de ierarh, Sfântul Nicolae și-a dedicat activitatea slujirii credincioșilor, manifestând grijă deosebită față de săraci", a relatat într-un interviu pentru Sputnik părintele Anatol Gârbu.

Icoana Sfântului Ierarh Spiridon - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna decembrie
Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vastă cultură teologică, un expert în acest domeniu și un om de înaltă moralitate. De aceea, el este adeseori alăturat Apostolilor lui Iisus Hristos și se spune că el ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni.

Sărbătoarea este mult așteptată și de copii deoarece, conform tradiției, copiii își curăță în ajun ghetuțele și pantofii apoi așteaptă să primească daruri, în dimineața zilei de 19 decembrie, pentru că au fost cuminți tot anul.

În această zi, enoriașii au dezlegare la pește, iar preoții le recomandă să acorde o importanță mai mică obiceiurilor populare precreștine, care sunt străine de Sfânta Tradiție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0