Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

BOR, despre vaccinarea: „Trebuie respectate riguros principiile etice”

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaВакцинация добровольцев против COVID-19 в Москве
Вакцинация добровольцев против COVID-19 в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Patriarhia Română precizează, într-un comunicat, poziţia sa cu privire la campania de vaccinare din următoarea perioadă. Potrivit acesteia, vaccinarea este un drept, însă nu o obligaţie, iar ea trebuie realizată cu respectarea riguroasă a principiilor etice.

BUCUREŞTI, 19 dec – Sputnik, Doina Crainic. În comunicatul emis de Patriarhie şi publicat pe bazilica.ro, se precizează că, în campania de vaccinare împotriva Covid 19, care va fi derulată în următoarea perioadă, este necesar ca populaţia să fie informată corect şi complet cu privire la anumite aspecte, „precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare”, precum şi „faptul că acesta este un drept, și nu o obligație”.

Плакат с изображением премьер-министра Беньямина Нетаньяху в маске в Израиле  - Sputnik Moldova
Israel va emite pașaportul de vaccin Covid

Specialiștii din domeniul medical sunt cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou și descoperit recent, oferind toate informaţiile necesare. Astfel, Patriarhia anunţă că salută vestea apariției unui vaccin, însă precizează că nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. „Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, se mai precizează în comunicat.

„Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor și a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, mai arată Patriarhia în comunicat.

În concluzie, Patriarhia Română sibliniază că ”vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0