Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

”E o mișcare frumoasă”: Rusia a soluționat problema distrugătoarelor NATO din Marea Neagră

© REUTERSАмериканский эсминец "Джон С. Маккейн"
Американский эсминец Джон С. Маккейн - Sputnik Moldova
Abonare
Definirea tipului de țintă și a parametrilor ei, identificarea cursului și apartenenței naționale – Ministerul Apărării testează în Marea Neagră cel mai nou sistem de determinare automată a situației pe apă "Strateghia".

Acest sistem, dezvoltat de Institutul de studii și cercetări pentru comunicații radio pe distanțe lungi (НИИДАР) va permite Rusie să își securizeze în mod semnificativ frontierele sudice și să prevină încălcarea frontierei de stat. ”Strateghia” cuprinde toate dispozitivele de urmărire disponibile Flotei Mării Negre. Despre sistem și despre capacitățile lui aflați din materialul  reporterului RIA Novosti Andrei Koț.

Marea – ca în palma

Majoritatea sistemelor moderne de monitorizare maritimă sunt, de regulă, stații radar, conectate la o rețea unică, care scanează marea la mulți kilometri de la linia de coastă. Toate informațiile privind circulația navelor sunt transmise unui singur centru, unde se iau deciziile propriu-zise. De exemplu, despre interceptarea unei nave străine.

Зенитные ракетные системы (ЗРС) С-400 Триумф  - Sputnik Moldova
Marea Neagră și Baltică în vizor: “Prometei” distruge ținte aflate la 550 de kilometri

Și ”Strateghia” se bazează pe principiul radarului, i-a explicat agenției de presă RIA Novosti redactorul-șef al revistei ”Arsenal Otecestva”, Viktor Murahovskii: ”Acest sistem determină, în mod automat și în timp real, coordonatele tuturor navelor și navelor militare din zonă – ”desenează” așa-numitele semnături, care reprezintă portretul individual al unei nave aflate în largul mării și prin care se recunoaște tipul și apartenența ei. Și, desigur, înregistrează principalii parametri de mișcare: curs, viteză. Din câte știu, un sistem similar este implementat și în zona arctică”.

Potrivit expertului, ”Strateghia” este unică datorită faptului că combină în sine capacitățile tuturor stațiilor radar, fără excepție, care monitorizează Marea Neagră, atât de pe uscat, cât și de pe nave. Iar pentru a monitoriza zonele îndepărtate, la sistem pot fi conectate radarele OTH, care scanează spațiul pe o rază de peste o mie de kilometri. Caracteristica-cheie a noului sistem este automatizarea sporită.

Спуск на воду атомной подлодки проекта Ясень-М в Северодвинске - Sputnik Moldova
Sevmaș gata să scoată "Borei-А" și "Iaseni-М": Cât de mult se va schimba flota rusă

”Astăzi, specialiștii din așa-numitul Centru de comandament al flotelor se ocupă de monitorizarea situației de deasupra apei”, povestește Murahovskii. Aceasta este o structură care a rămas încă de pe timpurile sovietice. Operatorii procesează cantități uriașe de date, adesea manual. Anterior, a fost la fel, de exemplu, și în apărarea antiaeriană, unde exista un topograf, care desena planul zonei pe planșetă. Aceștia aplicau, pe ecranele acoperite cu o hartă transparentă, toate schimbările ce aveau loc în aer, cu ajutorul markerilor. Acum computerele fac asta. Deci, și în noul sistem, cea mai mare parte a rutinei va fi preluată de dispozitivele digitale. "

Potrivit creatorilor, ”Strateghia” va putea folosi nu numai radarul, ci și sistemele de navigație prin satelit și la sol, precum și canalele interne pentru a transmite diferite informații flotei. În plus, va putea interacționa, în mod bidirecțional, cu dispozitivele tehnice și complexele de la care primește datele.

Evident, specialiștii НИИДАР au suficientă experiență în acest domeniu - tocmai ei au fost cei care au creat stațiile sistemului de avertizare împotriva atacurilor de rachete ”Voronej-DM”, radarele OTH ”Floarea soarelui”, ”Container” și multe altele, care au fost deja adoptate.

Au cam îndesit-o

Problema controlului situației din Marea Neagră nu este nicidecum una inexistentă pentru Rusia. În ultimii ani, trupele speciale NATO au venit aici în mod regulat. La sfârșitul lunii septembrie, șeful principalului departament operativ al Statului Major, Serghei Rudskoy, a spus că în 2020 navele de război ale Alianței Atlanticului de Nord au fost prezente în Marea Neagră cu o treime mai multe decât în ​​2019.

Activitatea NATO a atins apogeul în iulie, când a avut loc exercițiul Sea Breeze 2020. La el au participat aproximativ două mii de militari din SUA, Ucraina, Bulgaria, Georgia, Norvegia, România, Spania și Turcia, peste 25 de nave, precum și aviația.

"Până la 40% din aceste nave sunt purtătoare de arme de precizie cu rază lungă de acțiune", a spus Rudskoy. "În special, distrugătorul marinei americane Roosvelt, capabil să transporte până la 90 de rachete de croazieră Tomahawk, a intrat în mod repetat în Marea Neagră".

Корабли НАТО в Черном море - Sputnik Moldova
NATO se extinde în Mărea Neagră: Va strâmtora oare Alianța Rusia în Crimeea

De fapt, singurul lucru care împiedică marina NATO să manevreze constant în Marea Neagră este Convenția de la Montreux, semnată în 1936. Acordul definește statutul strâmtorilor Bosfor și Dardanele și, de asemenea, limitează prezența în această zonă a navelor de război ale statelor care nu au deschidere la Marea Neagră la o perioadă de trei săptămâni. În plus, convenția prevede că până la nouă astfel de nave, cu un tonaj total de cel mult 30 de mii de tone, se pot afla simultan în Marea Neagră.

Cea mai mare parte a marinei străine este interesată, desigur, de Crimeea.  Navele țărilor occidentale s-au apropiat în mod repetat de peninsulă, iar avioanele de spionaj și dronele efectuează zboruri regulate peste granițele spațiului aerian rusesc. Alianța încearcă să determine amplasarea obiectelor militare din Crimeea, precum și să înțeleagă la ce frecvențe funcționează sistemele de comunicații, navigație și de luptă radio-electronice.

Avantaj în regiune

SUA și aliații ei nu ascund faptul că sunt extrem de îngrijorați de capacitățile militare ale Rusiei în Marea Neagră.

În decembrie, centrul american de cercetare strategică RAND a modelat chiar confruntarea dintre Flota Mării Negre și marina NATO din regiune, creând ceva de genul unui joc de masă. S-a dovedit că, în această zonă, Rusia va învinge orice coaliție, chiar dacă Statele Unite ar acționa în mod concertat cu Bulgaria, România, Turcia, Ucraina și Georgia.

Moscova are cu adevărat cu ce răspunde la agresiune – forțele navale desfășurate în regiune sunt reechipate în mod regulat cu nave și submarine noi, care sunt dotate cu sisteme puternice de atac.

În plus, chiar în Crimeea, care este adesea numită ”portavion terestru”, există o armată impresionantă, echipată cu cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană și sisteme de rachete anti-navă, capabile să distrugă ținte maritime la o distanță considerabilă de la coastă. Ele sunt mobile și pot să-ți schimbe poziția rapid, ceea ce face detectarea și distrugerea lor dificilă.

Analiștii americani au ajuns la concluzia că Rusia va păstra controlul asupra Mării Neagre, chiar și fără a intra într-un conflict armat cu țările NATO. Pentru aceasta, Moscova are un arsenal impresionant de arme neletale. Experții RAND atribuie acestor arme atacurile psihologice, operațiunile cibernetice, loviturile informaționale și lupta radio-electronică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0