Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exportul de sânge: Când ar putea avea loc premiera în Moldova

© Sputnik / OsmatescoSvetlana Cebotari
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova
Abonare
În anul curent Republica Moldova urma să înceapă procesul de export a produselor sangvine în Uniunea Europeană. Ce semnifică de fapt exportul de sânge și care ar fi avantajele pentru țara noastră?
Exportul de sânge: Când ar putea avea loc premiera în Moldova

În luna noiembrie curent, o echipă de evaluatori ai Departamentului de Calitate în Servicii Medicale și Medicamente din cadrul Consiliului Europei urma să efectueze o vizită în țara noastră pentru a face un audit extern de calitate care ar fi ghidat și apreciat sistemul medical din Moldova în domeniul de transfuzie a sângelui. Din cauza pandemiei, programul a fost bulversat.

"Acest lucru nu se va întâmpla nici în 2021. Această vizită avea să aibă un impact puternic asupra exportului de produse sangvine, întrucât avea să deținem aceste certificări la nivelul UE, iar în caz în care se va întâmpla o situație excepțională - cataclisme naturale ș.a. țările europene ar putea conta pe suportul nostru și viceversa", a explicat directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

În prezent, Republica Moldova nu poate exporta produse sangvine din motiv că acestea nu sunt recunoscute la nivel european. Țara noastră ar putea primi această certificare în primul trimestrul al anului 2022.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0