Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Turcia nu renunță la sistemul rusesc S-400

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaЗенитный ракетный комплекс С-400 "Триумф"
Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Moldova
Abonare
În ciuda sancțiunilor impuse de SUA, ministrul de Externe al Turciei a anunțat că țara sa nu renunță la achiziționarea sistemului de apărare rusesc S-400.

BRUXELLES, 17 dec - Sputnik. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a anunțat că Turcia nu va renunța la achiziționarea sistemului de apărare aeriană S-400 și va lua măsuri de retorsiune după ce va evalua sancțiunile impuse de Statele Unite.

Самолет Ту-160 - Sputnik Moldova
Rusia
Antrenamentul anului: Cum funcționează focoasele forțelor nucleare strategice ale Rusiei
SUA au impus la începutul săptămânii sancțiuni asupra Directoratului Industriei de Apărare (SBB) al Turciei, agenția responsabilă de achizițiile de echipament militar în această țară, directorului său și pentru 3 ofițeri din cadrul instituției, din cauza achiziționării sistemului S-400.

Turcia a condamnat sancțiunile drept o „greșeală gravă”, iar președintele turc Recep Erdogan a declarat ieri că sancțiunile reprezintă „un atac ostil” menit eșecului împotriva industriei de apărare a Turciei.

Cavusoglu a declarat astăzi într-un interviu acordat postului public Kanal 24 că Turcia nu poate fi supusă așa numitelor sancțiuni CAATSA întrucât achiziția a fost anterioară adoptării legii, adăugând că decizia este un atac la adresa drepturilor suverane ale țării și că nu vor avea niciun impact.

Legea CAATSA (Countering America's Adversaries through Sanctions Act), a fost adoptată în 2017 de Congresul american pentru a descuraja țările NATO din a cumpăra echipamente militare dezvoltate de Rusia.

„Acest lucru nu este în concordanță cu legislația internațională, diplomația și este o mișcare greșită din punct de vedere politic și legal”, a afirmat Cavusoglu, adăugând că SUA ar fi putut rezolva disputa dacă ar fi colaborat cu Turcia și NATO.

El a mai arătat că Turcia nu dă înapoi în privința achiziționării sistemtului S-400: „Dacă ar fi fost să facem un pas înapoi, s-ar fi întâmplat până acum”, a precizat Cavusoglu.

Тяжелый транспортный вертолет Ми-26 и многоцелевые вертолеты Ми-8 на репетиции воздушной части парада Победы в Москве - Sputnik Moldova
Testările elicopterelor rusești: Din Siria în Caucaz
„Este neimportant dacă aceste sancțiuni sunt blânde sau dure, sancțiunile în sine sunt greșite”, a criticat el SUA.

Turcia își apără poziția arătând că achiziția sistemului S-400 nu a fost o alegere ci mai degrabă o necesitate întrucât nu a reușit să procure sisteme de apărare în termeni satisfăcători de la aliații NATO.

Pe de altă parte, SUA consideră că sistemul de apărare aeriană reprezintă o amenințare la adresa avioanelor sale de luptă F-35 și sistemelor de apărare ale NATO, acuzație respinsă de Ankara care arată că S-400 nu va fi integrat sistemelor NATO.

Întrebat dacă relațiile cu SUA s-ar putea normaliza sub Biden, Cavusoglu a declarat că acest lucru depinde de disponibilitatea Washington-ul de a accepta politicile Turciei în Siria și de extrădarea clericului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de puci din 2016 și aflat în exil în SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0