Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Schimbări pentru 6 municipii din Moldova: Decizia Guvernului

© Sputnik / Miroslav RotariДом Правительства
Дом Правительства - Sputnik Moldova
Abonare
În următorii ani, în Moldova urmează să fie creată „o rețea de oraşe-poli”, formată din șase municipii. Acest proiect va conduce la apariția a noi locuri de muncă, va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătate, a argumentat Guvernul.

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Șase municipii vor fi transformate în „centre regionale dezvoltate” în perioada anilor 2021-2027. Este vorba despre Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Chicu a cerut aplicarea Legii în raport cu protestatarii

Guvernul a aprobat în ședința din 16 decembrie „Programul național de dezvoltare a orașelor-poli a municipiilor Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț”.

Obiectivul acestui proiect este de a crea „o rețea de oraşe-poli de creştere regională atractive pentru locuitori, antreprenori şi vizitatori”.

În opinia Cabinetului de Miniștri, acest fapt va conduce la apariția a noi locuri de muncă și, respectiv, la reducerea șomajului, va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătatea municipiilor menționate.

Urmează ca în cele șase „orașe-poli” să fie reabilitată infrastructura drumurilor, să fie dezvoltat sistemul de transport urban, construite piețe agro-alimentare, amenajate zone de odihnă şi agrement, dezvoltată infrastructura spațiilor publice și extinse rețelele de canalizare.

Pentru proiect, din Bugetul de stat vor fi alocate 822 de milioane de lei - 30% din costul Programului, dintre care 816 milioane de lei vor fi distribuite pentru implementarea proiectelor prioritare în municipiile beneficiare, iar 6 milioane de lei – pentru activități de monitorizare, evaluare și consolidare a capacităților autorităților publice locale (APL).

Costul total al Programului a fost estimat la 2 781,4 milioane de lei, care acoperă necesitățile prioritare ale municipiilor beneficiare.

Iată cum vor fi distribuite fondurile: Cahul – 545,6 milioane de lei, Comrat – 460,9 milioane de lei, Ungheni – 641,6 milioane de lei, Edineţ – 254,1 milioane de lei, Soroca – 629,5 milioane de lei, Orhei – 232,3 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0