Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Serviciul paliativ în Moldova: Ce-și propun autoritățile

© Sputnik / Rodion ProcaTatiana Zatâc
Tatiana Zatâc - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile din domeniul sănătății și-au propus să dezvolte serviciul paliativ din Republica Moldova. O modificare în acest sens a fost aprobată în ședința Guvernului.
Serviciul paliativ în Moldova: Ce-și propun autoritățile

Potrivit șefei Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare, Urgente și Comunitare, Tatiana Zatâc, serviciul paliativ este unul relativ tânăr în țara noastră, fiind dezvoltat în mare parte pe parcursul ultimului deceniu. Acesta presupune îngrijirea necesară a persoanelor cu maladii incurabile, atât prin intermediul echipelor mobile, cât și în cadrul spitalelor.

În contextul noilor modificări aprobate recent acest serviciu va deveni mai accesibil pentru pacienți, iar finanțarea va fi una diversificată.

"Mizăm pe ajutorul autoritățile publice locale. Ne dorim ca autoritățile să contribuie și să fie finanțat în volum deplin acest serviciu atât de important pentru țara noastră. Avem în instituțiile spitalicești paturi destinate îngrijirilor paliative, dar este nevoie de fortificarea acestor capacități care să corespundă tuturor cerințelor", a subliniat Tatiana Zatâc.

De menționat este că potrivit unui studiu realizat de  Hospice Angelus Moldova, în țara noastră avem aproximativ 26 de mii de persoane care au nevoie de servicii paliative, dar numai 20% beneficiază de acestea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0