Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Perju, despre protestul agricultorilor: Nu au deja motive să manifesteze

© Sputnik / Miroslav RotariIon Perju Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Ion Perju Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorilor le-a fost îndeplinite cele două revendicări de bază, iar acum nu au motive să mai protesteze. Asta a declarat ministrul Agriculturii, Ion Perju, în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Ministrul Agriculturii susține că fermierilor le-au fost îndeplinite două revendicări importante: cota TVA în agricultură a rămas la 8%, iar prin anularea Legii miliardului, între 700 și 900 de milioane de lei vor fi redirecționați către producătorii agricoli. În acest context, agricultorii nu ar mai avea  motive să protesteze în centrul Capitalei.

”Faptul că ei mai stau în fața Parlamentului denotă încă o dată că nu au fost doar cerințe economice, iar substratul a fost cu totul altul, probabil motivele politice. Alte motive nu sunt și eu cred că acesta a fost motivul de bază din start”, a menționat Ion Perju, ministrul Agriculturii. 

Ministrul Ion Perju a vorbit despre pierderile suportate de agricultori la prima grupă de cereale, dar și măsurile de susținere cu care a venit Guvernul. 

Protest agricultori 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Agricultori: Polițiștii au folosit gaze lacrimogene
”Seceta s-a abătut asupra țării încă din 2019. În luna mai deja am solicitat să fie făcute evaluările la pierderile suportate de agricultori, iar atunci 230 de mii de hectare erau afectate puternic. Guvernul a venit cu măsuri. S-au alocat în total 324 de milioane de lei pentru compensațiile la prima grupă de cereale. Din acești bani, 1700 de producători care au suportat mai mult de 60% pierderi, au beneficiat de suport financiar. Mereu pentru agricultori e puțin”, a declarat Ion Perju. 

De asemenea, ministrul Agriculturii spune că peste 400 de mii de hectare de porumb și floarea-soarelui au fost afectate. Fermierii au cerut de la autorități câte 3 mii de lei despăgubiri la hectar, bani pe care statul nu i-a putut oferi. 

”Din start am zis că e greu să găsim acești bani, dar am făcut solicitări ca partenerii străini să ne ajute și doar Federația Rusă ne-a venit în întâmpinare și ne-a oferit 60 de milioane de lei. Banii au ajuns în Moldova și a fost aprobat un regulament de distribuire a acestor bani. Astfel, mijloacele financiare vor fi acordate agricultorilor care au suportate pierderi la porumb mai bine de 60%. Este vorba despre 3 200 de producători cu 220 de mii de hectare. Toți vor primi câte 260 de lei la hectar. Dacă vom mai avea bani, vom veni cu sprijin mai mare”, a spus ministrul. 

Ion Perju a asigurat cetățenii că nu vor duce lipsă de pâine în anul viitor. 

Protest agricultori 16 decembrie 2020 - Sputnik Moldova
Politică
Mudreac: Două revendicări ale fermierilor au fost îndeplinite
”Vom avea pâine în 2021. La momentul actual, cunoaștem că avem semănate peste 400 de mii de hectare cu grâu, iar peste 300 de mii de hectare este grâu de toamnă. Avem o toamnă bună din punct de vedere climateric și securitatea alimentară va fi asigurată”, a precizat el.

Ministrul Agriculturii mai spune că autoritățile muncesc la un plan pentru dezvoltarea sectorului agricol. În 2021, Fondul de Subvenționare în Agricultură va fi de 1 miliarde 100 de mii de lei, dar nu este exclus că acesta va fi suplimentat. Cei mai mulți bai vor fi oferiți în sectorul zootehnic, horticultură și pentru sistemele de irigație.

”Măsurile întreprinse în acest an erau de urgență, cum se lucrează la o strategie de dezvoltare a agriculturii, se finalizează programul de dezvoltare în domeniul irigației. La fel, vom include un punct ca asigurările în agricultură să fie o obligativitate pentru agricultori dacă vor să beneficieze de subvenționare”, a mai spus Ion Perju, ministrul Agriculturi.

De precizat că agricultorii protestează de două săptămână în Capitală, cerând să li se acorde despăgubiri de 3 000 de lei la culturile de categoria a doua afectate de secetă, iar cota TVA în agricultură să rămână la 8%. Deși Parlamentul a anunțat că le îndeplinește aceste două revendicări, totuși manifestațiile continuă și astăzi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0