CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Ministrul Agriculturii susține că fermierilor le-au fost îndeplinite două revendicări importante: cota TVA în agricultură a rămas la 8%, iar prin anularea Legii miliardului, între 700 și 900 de milioane de lei vor fi redirecționați către producătorii agricoli. În acest context, agricultorii nu ar mai avea motive să protesteze în centrul Capitalei.
”Faptul că ei mai stau în fața Parlamentului denotă încă o dată că nu au fost doar cerințe economice, iar substratul a fost cu totul altul, probabil motivele politice. Alte motive nu sunt și eu cred că acesta a fost motivul de bază din start”, a menționat Ion Perju, ministrul Agriculturii.
Ministrul Ion Perju a vorbit despre pierderile suportate de agricultori la prima grupă de cereale, dar și măsurile de susținere cu care a venit Guvernul.
De asemenea, ministrul Agriculturii spune că peste 400 de mii de hectare de porumb și floarea-soarelui au fost afectate. Fermierii au cerut de la autorități câte 3 mii de lei despăgubiri la hectar, bani pe care statul nu i-a putut oferi.
”Din start am zis că e greu să găsim acești bani, dar am făcut solicitări ca partenerii străini să ne ajute și doar Federația Rusă ne-a venit în întâmpinare și ne-a oferit 60 de milioane de lei. Banii au ajuns în Moldova și a fost aprobat un regulament de distribuire a acestor bani. Astfel, mijloacele financiare vor fi acordate agricultorilor care au suportate pierderi la porumb mai bine de 60%. Este vorba despre 3 200 de producători cu 220 de mii de hectare. Toți vor primi câte 260 de lei la hectar. Dacă vom mai avea bani, vom veni cu sprijin mai mare”, a spus ministrul.
Ion Perju a asigurat cetățenii că nu vor duce lipsă de pâine în anul viitor.
Ministrul Agriculturii mai spune că autoritățile muncesc la un plan pentru dezvoltarea sectorului agricol. În 2021, Fondul de Subvenționare în Agricultură va fi de 1 miliarde 100 de mii de lei, dar nu este exclus că acesta va fi suplimentat. Cei mai mulți bai vor fi oferiți în sectorul zootehnic, horticultură și pentru sistemele de irigație.
”Măsurile întreprinse în acest an erau de urgență, cum se lucrează la o strategie de dezvoltare a agriculturii, se finalizează programul de dezvoltare în domeniul irigației. La fel, vom include un punct ca asigurările în agricultură să fie o obligativitate pentru agricultori dacă vor să beneficieze de subvenționare”, a mai spus Ion Perju, ministrul Agriculturi.
De precizat că agricultorii protestează de două săptămână în Capitală, cerând să li se acorde despăgubiri de 3 000 de lei la culturile de categoria a doua afectate de secetă, iar cota TVA în agricultură să rămână la 8%. Deși Parlamentul a anunțat că le îndeplinește aceste două revendicări, totuși manifestațiile continuă și astăzi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova