Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât va costa prima de asigurare medicală anul viitor

© Sputnik / Miroslav RotariМедицинский полис
Медицинский полис - Sputnik Moldova
Abonare
Compania Naţională de Asigurări în Medicină a precizat, după adoptarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2021, că prima de asigurare medicală nu va costa mai mult în anul care vine.

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi cea în formă procentuală din salariu şi din alte recompense vor rămâne neschimbate. Astfel, și în 2021 prima de asigurare medicală va costa 4 056 de lei.

La achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%, a comunicat Compania Naţională de Asigurări în Medicină după ce deputaţii au adoptat pe 16 decembrie, în lectură finală, Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM).

Într-un comunicat al CNAM este menționat că, în comparaţie cu suma aprobată pentru 2020, este prognozată majorarea veniturilor cu aproape 2 miliarde 761 milioane de lei sau cu cca 33% şi a cheltuielilor cu aproape 2 miliarde 961 de milioane sau cu 35,3%.

Rezultat pozitiv Covid-19 - Sputnik Moldova
Testele la COVID-19 și la anticorpi vor fi acoperite de polița de asigurare - Detalii

Legea prevede de asemenea acoperirea cheltuielilor legate de majorarea cu 30% de la 1 ianuarie 2021 a salariilor angajaților instituţiilor medico-sanitare publice.

Spitalele vor primi în total 5 miliarde 847 de milioane de lei, cu 39,5 la sută mai mult decât a fost aprobat pentru anul curent. Aceasta va permite acoperirea financiară a serviciilor spitaliceşti acordate pacienţilor cu COVID-19, a serviciilor acordate de unităţile de primiri urgenţe, a cazurilor de chirurgie de zi, precum şi a serviciilor din cadrul programelor speciale, precizează Compania.

Pentru asistenţa medicală primară este planificată o creştere cu peste 667 de milioane de lei sau cu 29,6% faţă de bugetul aprobat pe 2020. Majorarea respectivă va asigura, printre altele, acoperirea unui număr mai mare de medicamente compensate, inclusiv preparate pentru pacienţii cu diabet, precum şi extinderea listei medicamentelor compensate.

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, peste 11 miliarde 181 de milioane de lei, urmează a fi direcționată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente, suma fiind cu 36% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2020. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul viitor va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0