Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prețul gazelor în 2021: Informații noi de la Guvern

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
Mâine se va întruni în ședință Consiliul de observatori al „Moldovagaz”, pentru a discuta despre prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu Concernul rus „Gazprom”.

CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. Prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu „Gazprom” va fi examinată la ședința Consiliului de observatori al „Moldovagaz”, care se va desfășura pe 17 decembrie.  

Газ - Sputnik Moldova
Societate
Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova

Contractul ar urma să fie prelungit fără modificarea condițiilor care au fost agreate anterior cu „Gazprom”, a anunțat în ședința de astăzi a Guvernului ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că nu este așteptată o modificare majoră a prețului la gazele cumpărate de la „Gazprom”.

„Nu se preconizează o majorare sau devieri majore la prețurile la livrarea gazelor naturale, comparativ cu trimestrul patru din 2020, cel existent. În prezent nu vedem aceste riscuri”, a declarat ministrul.

Anatol Usatîi a declarat că Ministerul Economiei, în comun cu „Moldovagaz” „monitorizează permanent acest proces”.

Ministrul a oferit aceste detalii la solicitarea premierului Ion Chicu, care s-a interesat ce noutăți există în privința asigurării cu gaze a țării în 2021.

Gazul rusesc este furnizat Moldovei prin tranzitarea teritoriului Ucrainei.

Gazprom - Sputnik Moldova
Societate
Cum decurg negocierile cu „Gazprom” – răspunsul ministrului Economiei

Concernul rus „Gazprom” deține 50% în „Moldovagaz” și este principalul furnizor de gaze către Moldova. Țara noastră cumpără „combustibil albastru” de la Gazprom în baza unui acord semnat în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat. De exemplu, pe 31 decembrie 2019, „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat un act adițional la contractul pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin teritoriul statului moldovenesc.  Livrarea „combustibilului albastru” se efectuează acum pe traseul tradițional.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în septembrie că întreprinderea negociază cu „Gazprom” un nou contract pe trei ani.

„Gazprom” deține 50 la sută din acțiunile „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0