Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova

CC0 / Pixabay / PhotoMIX-Company / Газ
Газ - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat în sudioul Sputnik Moldova cum se formează prețurile la gazele naturale.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Republica Moldova procură prin intermediul Moldovagaz, în care Guvernul deține 35% dintre acțiuni, gaze naturale de la Gazprom în baza unei anumite formule. Prețurile la gaz se ajustează la începutul fiecărui trimestru.

În prezent, media anuală a prețului la gaze naturale de la Gazprom este mai mică decât cea a altor burse, companii din vest, a declarat președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, invitat la emisiunea „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

„Acest lucru este ușor de comparat, dar trebuie să fim foarte concreți. La prețul de la bursă îl adăugăm pe cel de la hotar și în fucnție de prețul de la hotar, fie cu Ucraina sau cu România, acela va fi prețul de livrare”, explică Ceban.

Potrivit lui, conform tuturor calculelor, media anuală a prețului oferit de Gazprom este, în acest moment, cea mai mică comparativ cu cele ale altor parteneri. Ceban mai spune că cel mai mare consum în Republica Moldova se înregistrează în primul și ultimul trimestru al anului, respectiv, prețul de la Gazprom este cel mai avantajos pentru țara noastră.

Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Societate
Moldovagaz este gata să ceară ieftinirea tarifelor la gazele naturale

„Astfel, pentru primul trimestru al anului am avut un preț de 180 de dolari, în cel de-al doilea trimestru prețul a scăzut până la 160 de dolari, iar în cel de-al treilea prețul este aproximativ 136 de dolari. Pentru trimestrul patru al anului, prețul va coborî până la 110-100 de dolari. Prețul mediu ponderat este de 147 de dolari per o mie de metri cubi”, calculează președintele consiliului de administrație al Moldovagaz.

Din punct de vedere a trasportului gazelor naturale, Ceban spune că ruta transbalcanică este una din cele care asigură cea mai mare eficiență energetică. Pe de altă parte, este cel mai scurt coridor de transport al gazelor din Federația Rusă până la hotarul cu Ucraina, respectiv este competitiv.

Șeful de la Moldovagaz spune că în momentul de față încă nu se cunoaște care va fi prețul de transportare a gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, deoarce tarifele prin acest tronson încă nu au fost aprobate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0