Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a adoptat în lectura a doua legea cu privire la funcționarea limbilor

© Sputnik / Mihai CarausАкция протеста перед парламентом Молдовы
Акция протеста перед парламентом Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a adoptat cu 55 de voturi, ale deputaților socialiști și Pentru Moldova, Legea cu privire la Funcționarea Limbilor pe Teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. Avizul comisiei de specialitate la examinarea legii a fost prezentat de deputatul socialist Vasile Bolea, care a declarat că aceasta este o lege cadru cu privire la funcționarea limbilor vorbite în Republica Moldova. El a spus că adoptarea ei este necesară pentru că legea veche, cea cu privire la funcționarea limbilor în RSS Moldovenească, din 1 septembrie 1989, a fost declarată desuetă de Curtea Constituțională în anul 2018.

Sergiu Sîrbu - Sputnik Moldova
Sârbu: Va vota "Pentru Moldova" statutul special al limbii ruse?
Proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură în data de 3 decembrie 2020. Spre deosebire de prima lectură, deputații au mai aprobat câteva amendamente, inclusiv unul al lui Sergiu Sîrbu care prevede că fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de naționalitate, are obligația morală de a cunoaște limba statului. Și că statul este obligat să asigure studierea gratuită a limbii oficiale a statului, în special, în localitățile de domiciliere compactă a minorităților. Iar Guvernul a fost obligat să vină cu un plan de acțiuni în acest sens.

Vasile Bolea a mai precizat că, în lectura a doua, legea mai conține și un amendament al deputatului socialist Adrian Lebedinschi, cre prevede expresă că "șefii instituțiilor de stat sunt obligați să cunoască limba de stat".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0