Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sârbu: Va vota "Pentru Moldova" statutul special al limbii ruse?

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Sîrbu
Sergiu Sîrbu - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind funcționarea limbilor, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică. Deputatul Sergiu Sârbu susține că există o serie de speculații cu privire la acest proiect.
Sârbu: Va vota "Pentru Moldova" statutul special al limbii ruse?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", deputatul Sergiu Sârbu a menționat că proiectul de lege privind funcționarea limbilor se referă la dreptul minorităților naționale de a-și păstra propria cultură. În acel proiect nu este inclus statul limbii ruse, dar se menționează că este o limbă de comunicare interetnică.

"Apar foarte multe speculații. Limba de stat rămâne aceeași. Acest proiect vine să protejeze minoritățile naționale. Referitor la statul special a limbii ruse – categoric nu vom vota acest proiect", a declarat în studioul Sputnik Sergiu Sârbu.

Mai mult, deputatul a menționat că statul ar trebui să organizeze mai multe programe de studiere gratuită a limbii de stat pentru a le crea condiții și posibilități minorităților etnice din Republica Moldova să o studieze.

Amintim că în data de 3 decembrie deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind funcționarea limbilor, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică. Potrivit autorilor, scopul proiectului este protejarea și asigurarea funcționării limbi ruse pe teritoriul țării. Purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov a declarat că și Kremlinul a salutat votarea de către Parlament a legii privind modificarea statutului limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0