Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Avem cel mai mic preț la benzină din ultimii 10 ani

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Anul acesta avem o scădere foarte puternică a consumului de carburanți pe piața globală. Această diminuare de consum a dus la o scădere fără precedent a prețurilor la produsele petroliere, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.
Expert: Avem cel mai mic preț la benzină din ultimii 10 ani

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul economic Veaceslav Ioniță a menționat că, în luna mai curent, petrolul a ajuns la cea mai mică cotație din ultimii 25 de ani, fapt ce a dus la scăderea prețurilor în toată industria energetică.

Astfel, Republica Moldova va importa resurse energetice (petrol, gaz, energie electrică) în valoare de 600-650 milioane dolari, ceea ce constituie de două ori mai puțin decât în perioada anilor 2011-2014, când se importa de 1,2 miliarde dolari. În consecință, ieftinirea de resurse energetice a avut un impact direct asupra prețurilor la produsele petroliere în țara noastră.

"Benzina A 95 este cel mai consumat produs în Moldova (...). Mulțumită acestei scăderi de prețuri, în acest an în țara noastră prețul de comercializare a benzinei va fi cel mai mic din ultimii 10 ani, în jur la 15 lei și 96 de bani", a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, prețul produselor petroliere în Moldova este format din trei componente: prețul de import, impozite și adausul companiilor petroliere.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova
China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia

Chiar dacă la scara internațională prețurile au devenit mai avantajoase, companiile din țara noastră au profitat de acest lucru și au stabilit un adaus mai mare, comparativ cu anii precedenți.

"La începutul anului 2020, un litru de Benzină A 95 costa 18 lei și 40 bani, iar acum a scăzut la 15,60. Cu toate acestea, companiile petroliere au scăzut prețurile, dar nu la limita la care trebuiau să o scadă. Companiile au pus în condiții de criză cel mai mare adaus din ultimii ani", a subliniat Ioniță.

Despre motivele care au stat la baza majorării adausului din partea companiilor petroliere din țara noastră aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0