Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

„Este un salt la un alt nivel”: Cu ce sunt înarmate trupele rusești de desant

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaОткрытие международного военно-технического форума "Армия-2019"
Открытие международного военно-технического форума Армия-2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Siguranță dovedită de lungi marșuri în forță, mobilitate și putere de foc impresionantă - trupele rusești de desant se pregătesc pentru a primi în dotare sistemul de artilerie autopropulsată 2S42 ”Lotos”.

Mașina a trecut deja testele de conformitate și a confirmat toate caracteristicile tactice și tehnice declarate. Despre caracteristicile sistemului autopropulsat promițător și alte noutăți tehnice dezvoltate pentru Forțele Aeriene a relatat Nicolai Protopopov într-un materialul pentru RIA Novosti.

Luptător din categoria muscă

La poligon, „Lotos” a parcurs 400 de kilometri fără să se defecteze și a tras 14 focuri din armă standard de 120 mm. Următoarea etapă sunt testele preliminare, care vor începe până la sfârșitul anului.

Пуск баллистической ракеты ОТРК Искандер-М с полигона Капустин Яр - Sputnik Moldova
Arma rusească: De ce „Iskander” va fi setat asupra țintelor maritime

Arma autopropulsată a fost demonstrată pentru prima dată publicului larg în 2017, iar proiectul a fost lansat în 2009. Proiectanții au planificat să creeze pentru trupele de desant complexul de artilerie de 152 mm „Zauraleț” pe baza armei antitanc „Sprut-SDM1”, dar în cele din urmă au preferat un vehicul mai puțin puternic, dar mai mobil și mai ușor.

Sistemul de artilerie „Lotos” va înlocui în cele din urmă mortiera de artilerie „Nona”, care a fost pusă în funcțiune la sfârșitul anilor 1970 și s-a dovedit a fi destul de bună. Ca bază pentru armă a fost luat un șasiu, unificat pe ansambluri și mecanisme cu BMD-4M. Masa vehiculului de luptă nu depășește 18 tone, iar un motor diesel cu o capacitate de 450 de cai putere îl accelerează pe autostradă până la 70 de kilometri pe oră. Distanța pe care o poate parcurge este de 500 de kilometri. La fel ca și altă tehnucă de desant, „Lotus” poate înota și depăși obstacolele acvatice cu o adâncime de câțiva metri.

Dezvoltatorii au acordat o atenție sporită siguranței echipajului, în special protecției împotriva armelor de precizie. Armură ușoară: corpul poate rezista la focuri de mitraliere puternice și loviturilor de schije. Iar întregul vehicul dispune de indicatori laser care detectează iradierea „Lotusului” de către sistemele de ghidare a armelor antitanc ale inamicului.

Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Moldova
Arma rusească: „Laleaua” termonucleară - cel mai puternic mortier din lume

Aceasta este o apărare inteligentă. Informațiile primite sunt transmise automat lansatoarelor de grenade cu aerosoli, acestea sunt îndreptate spre sursa de radiații și declanșează focul cu muniții. Vehiculul este acoperit instantaneu de un paravan de fum dens și induc în eroare rachetele inamice de înaltă precizie care operează în gamele laser și infraroșu.

„Lotus” în loc de „Nona”

În comparație cu predecesorul său, capacitățile de luptă au crescut semnificativ. Turnul este un compartiment automatizat de luptă. Arma este controlată de la distanță. Gunnerul se află în partea din față a vehiculului împreună cu mecanicul-șofer, comandantul echipajului și cel care încarcă se află în turelă. O altă caracteristică este că parașutarea din aeronavă este posibilă împreună cu toți membrii echipajului. În „Nona”, la debarcarea din aer, numai comandantul și mecanicul-șofer au voie să rămână în mașină.

В России создали легкий бронеавтомобиль Стрела - Sputnik Moldova
Arma rusească: Aeromobilul blindat Strela dezvoltă o viteză de 155km/oră
„Tunul a fost ales în baza faptului că „Lotos” a fost creat pe baza BMD-4, al cărui design, în ceea ce privește dimensiunile și greutatea, este potrivit pentru echipamentele aeriene, - a explicat pentru RIA Novosti expertul militar Alexei Leonkov. - Dacă s-ar depăși caracteristicile de greutate și dimensiune, avioanele militare de transport IL- 76 nu ar putea lua la bord destule unități autopropulsate, iar în cadrul operațiunilor de luptă sunt necesare cel puțin două”!

Muniția cu care e dotat „Lotos” este de două ori mai mare decât cea de la „Nona” - aproximativ 55 de trageri. Datorită țevii mai lungi, distanța efectivă de tragere ajunge la 13 kilometri. Însă potrivit dezvoltatorilor, o muniție planatoare specială este capabilă să zboare până la 20 de kilometri.

Arma poate fi orientat în plan orizontal la 360 de grade. Mai mult, unghiurile verticale de înălțare ale țevii sunt de la minus patru la plus 80 de grade. Adică, vehiculul autopropulsat poate trage ca un tun de artilerie, obuzieră sau mortieră. În plus, asigură tragerea într-un mod complet automat, chiar și în absența echipajului în mașină. Armament auxiliar - mitralieră de 7,62 mm cu telecomandă.

Leonkov a mai menționat că, datorită mijloacelor moderne de comunicare, noul vehicul autopropulsat poate fi ușor integrat într-un sistem automat de comandă și control.

”Echipajul primește informații despre ținte fie de la sol, fie de la drone, - a spus expertul. - Se formează un soi contur de recunoaștere și de foc, care vă permite să distrugeți cu precizie țintele de apărare ale inamicului. Acest lucru este foarte important și oferă mari avantaje în luptă. Mai ales în timpul operațiunilor din spatele inamicului, când muniția este limitată".

Tancurile și ”Sprut”-urile

„Lotos”-ul nu este singura noutate dezvoltată special pentru Forțele Aeriene. În următorii ani, aceste trupe vor fi echipate cu cele mai moderne arme, iar multe dintre eșantioane au devenit cu mult „mai grele” și au câștigat capacități de atac mai mari.

Ежегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin, despre ”arma viitorului” - detalii

De exemplu, în doi ani testele de stat ale tancului amfibiu Sprut-SDM1 vor fi finalizate: sistemul de artilerie antiaeriană de 125 de milimetri nu este inferior în puterea de luptă cu tancurile principale de luptă T-80 și T-90, dar în mobilitate este aproape de un BMD ușor.

Se presupune că „SPRUT” vor fi folosite ca mijloc puternic de apărare a capurilor de pod, pentru efectuarea de raiduri rapide în spatele inamicului, precum și pentru paza coloanelor de tehnică ușor blindată în marș.

„Potențialul inamic este înarmat cu noi mijloace de distrugere, iar miza se pune pe unități mobile", adaugă Leonkov. „Astăzi, echipamentele ușor blindate ale NATO sunt tot mai des echipate cu tunuri automate de calibru mare. Prin urmare, ar fi nu numai foarte costisitor pentru noi să efectuăm misiuni de luptă pe vechea „armură ", dar și dea-dreptul sinucigaș".
Recent, în cadrul forțelor aeriene s-au format unități de tancuri de sine stătătoare. În vest, astfel de unități sunt numite unități de aeromobile. Astfel, batalioanele cu tancuri T-72B3 au apărut anul trecut în componența a trei formațiuni aeriene. În viitor, alte cinci unități aeriene vor fi dotate cu echipament militar greu.

Potrivit experților, tancurile vor crește semnificativ puterea de tragere a „infanteriei înaripate” și vor rezolva și mai eficient misiunile de luptă în cadrul oricărui conflict.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0