Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Socialiștii spun care vor fi prioritățile Parlamentului în timpul apropiat

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM  - Sputnik Moldova
Abonare
Printre priorități, socialiștii au numit amânarea aplicării cotei TVA în agricultură, păstrarea plafonului actual de impozitare a coletelor de peste hotare, reducerea vârstei de pensionare.

CHIȘINÎU, 15 dec – Sputnik. Deputații PSRM vor insista de asemenea pe aprobarea proiectului de hotărâre prin care Ziua Europei în Moldova să fie  marcată pe 8 mai. Socialiștii au anunțat despre asta după ședința de marți a fracțiunii parlamentare a PSRM la care a participat și președintele în exercițiu Igor Dodon.

”Propunerea vine să scoată din polemicile aprinse din ultimii ani, ce sărbătoare este marcată în data de 9 mai. Urmează că la această dată, 9 mai, să fie sărbătorită doar Ziua Victoriei”, a menționat serviciul de presă al formațiunii într-un comunicat.

Socialiștii subliniază că vor acorda în continuare o atenție prioritară proiectelor legilor bugetar-fiscală, a bugetului de stat, a celui pentru asigurare socială și medical.  

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Politică
Te va afecta în 2021: Ce a decis astăzi Guvernul

”În decurs de aproape două săptămâni, au fost adunate sute de propuneri, care urmează a fi analizate, iar cele mai reușite să fie susținute în lectura a doua și finală”, au precizat ei.

Deputații PSRM vor susține între altele inițiativa de a amâna, cu jumătate de an, aplicarea cotei unice de TVA de 12% pentru produsele din agricultură. După cum explică formațiunea, aceasta va reprezenta un suport pentru producătorii agricoli, stimulând ca aceștia să vândă ce au acumulat în roada din acest an cu o cotă de TVA de 8% până la 1 iulie, 2021.

”La fel vom susține o altă inițiativă a deputaților noștri, de a păstra plafonul de 200 de euro pentru impozitarea coletelor cu produse cumpărate online de peste hotare. Proiectul inițial al politicii bugetar-fiscale prevede reducerea plafonului până la 100 de euro”, este menționat în comunicatul PSRM.

Socialiștii mai spun că au salutat avizul pozitiv al Guvernului la amendamentul propus la inițiativa lui Igor Dodon, ca peste 690 de mii de pensionari și alți beneficiari de plăți sociale să primească, în preajma sărbătorilor Pascale, a câte 1000 de lei. ”Această indemnizație unică, ce costă bugetul de stat aproape 700 de milioane de lei, va fi primită de beneficiarii de pensii și alte plăți sociale care au un venit lunar mai mic de patru mii de lei”, a explicat formațiunea politică.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Pensiile și salariile vor fi acordate fără întârziere

Printre prioritățile PSRM ce țin de agenda parlamentară imediat următoare figurează și proiectele de legi care prevăd reducerea vârstei de pensionare până la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați.

”În cazul femeilor cu cel puțin 5 copii, acestea vor avea dreptul să iasă la pensie la 54 de ani. La fel în apărarea drepturilor persoanelor în etate, vom susține proiectul nostru de a interzice patronilor concedierea persoanelor ajunse la vârsta de pensionare”, mai precizează serviciul de presă al PSRM.

Nu în ultimul rând, deputații socialiști nor insista să fie votat în două lecturi proiectului legii care  are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, ca urmare a furtului miliardului.

”Altfel spus, vom anula așa-numita “lege a miliardului”, care a pus întreaga povară a acestei fraude pe umerii cetățenilor noștri”, a mai menționat PSRM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0