Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Agricultorii protestatari, la ușa Guvernului - încăierare cu polițiștii

© Sputnik / Mihai CarausПротест аграриев в Кишиневе
Протест аграриев в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii care protestează cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale au încercat să intre în clădirea Guvernului însă au fost opriți de polițiști. Ei au înconjurat clădirea Executivului, cerând să iasă reprezentanții Guvernului la ei.

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Agricultorilor nemulțumiți de măsurile întreprinse de autorități au continuat și astăzi acțiunea de protest. După un șir de discursuri ținute în Piața Marii Adunări Naționale, aceștia au încercat să intre în clădirea Executivului pentru a discuta cerințele lor cu conducerea Guvernului.

Сельхозтехника у въезда в Кишинев 09.12.2020 - Sputnik Moldova
Societate
Video - Agricultorii au reluat protestele în Capitală

Între polițiștii care asigură paza Guvernului și protestatari s-a produs altercații și îmbrânceli. Agricultorii care au declarat că vor cu premierul Chicu nu au fost lăsați să intre, polițiștii explicându-le că premierul se află în autoizolare, fiind testat pozitiv la coronavirus.

Protestatarilor au încercuit clădirea Guvernului, în încercarea de a bloca toate ușile de acces, pentru a determina astfel autoritățile să iasă la discuții cu ei. Ei scandează ”Demisia!” și ”Rușine!”.

Agricultorii au declarat că nu vor pleca din PMAN. Ei apun ca au autorizație să se afle acolo  pana pe 31 decembrie așa că vor continua protestele.

Oamenii au fost îndemnați să vină joi, la ora 11:00, in fata Parlamentului, menționând că au autorizație de la Primăria Chișinău pentru această manifestație.

Ei intenționează să le înmâneze deputaților un apel.

„Noi, fermierii protestatari din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), care reprezentăm interesele tuturor agricultorilor care au fost grav afectați de secetă, ne exprimăm totala nemulțumire față de intenția Guvernului de a majora Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) la producția agricolă, impozitul pe venit al lucrătorilor din agricultură”, se spune, între altele în apel.

Agricultorii cer Parlamentului și Guvernului să găsească bani pentru majorarea fondului de subvenționare a agriculturii și pentru majorarea compensațiilor acordate pentru culturile afectate de secetă sau alte intemperii. Protestatarii mai cer restituirea accizelor plătite pentru motorina utilizată în agricultură și ca Parlamentul să nu accepte majorarea cotei TVA de la 8 la 12% pentru importul și livrarea internă a producției agricole, așa cum propune Guvernul pentru 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0