Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii: Ieșim la protest, dacă astăzi Guvernul nu decide nimic

© Sputnik / Catalina CerneiPiața Marii Adunări Naționale plină cu tractoare
Piața Marii Adunări Naționale  plină cu tractoare - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii susțin că vor ieși mâine la proteste, dacă în ședința de astăzi a Guvernului membrii Executivului nu vor ține cont de cerințele lor. Anunțul a fost făcut de către fermierii care s-au întâlnit astăzi cu ministrul Agriculturii, Ion Perju.

CHIȘINĂU 14 dec - Sputnik. Mai mulți agricultori s-au întâlnit astăzi cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, cu care au discutat revendicările formulate de ei. Între cele de bază sunt ca TVA-ul să nu fie majorat de la 8% la 12%, așa cum prevede proiectul legii politicii bugetar-fiscale și vamale, și ca statul să le ofere sprijin celor care au avut de suferit de pe urma secetei din acest an, fiind vorba de grupa a doua de cereale. 

„Dacă dumneavoastră astăzi în ședința Guvernului nu obțineți nimic, noi mâine organizăm un miting masiv. Noi azi am venit ca să vă aducem aminte că suntem. Dar mâine chemăm în Piață lume multă. Eu înțeleg că protestul nu este cea mai bună soluție, dar vreau să ne credeți că nu mai avem răbdare și noi nu vedem ca pe cineva măcar să îl doară capul de problemele noastre”, a menționat unul dintre liderii agricultorilor. 

Протест аграриев в Кишиневе у правительства - Sputnik Moldova
Expoziția ”de protest” a tehnicii agricole în Capitală - Foto
Întâlnirea agricultorilor cu ministrul Ion Perju a început cu enumerarea mai multor nemulțumiri ale acestora. Ei au cerut să fie auziți și au cerut explicații de la ministru referitor la modificările din politica bugetar-fiscală ce prevăd majorarea taxei TVA.
„Nu s-a luat nicio măsură până acum, nici nu s-a încercat măcar. (...) Orice stat trebuie să poată să determine niște priorități. Dacă agricultura „stă pe patul de moarte”, atunci nu pot să înțeleg cum noi putem să dăm la Ministerul de Interne, la bugetari etc. și să nu atragem atenția la agricultură”, a spus un alt agricultor. 

Ministrul Agriculturii a încercat să le explice agricultorilor că până acum s-a făcut tot posibilul ca aceștia să fie ajutați, dar situația este foarte dificilă, a spus Ion Perju.

„324 de milioane care au fost acordate. Mijloacele financiare care au fost acordate prin intermediul contului TVA care a fost introdus, măsurile care au fost luate cu băncile de eșalonare a împrumuturilor producătorilor agricoli care s-au adresat la bănci. (...) Ce am avut până acum în contul deschis de către Guvern, am acumulat 245 de milioane de ruble rusești, care sunt îndreptați pentru compensarea pierderilor. Dacă o să mai acumulăm mijloace financiare acolo, o să mai împărțim”, a precizat ministrul Agricultorii, Ion Perju. 

În cadrul întâlnirii, care a avut loc în sala de ședințe a ministerului, agricultorii l-au întrebat pe Perju dacă va merge mâine cu ei la proteste și dacă îi va susține. Ministrul însă a zis că nu vrea să participe în acțiuni politice.

Piața Marii Adunări Naționale  plină cu tractoare - Sputnik Moldova
Agricultorii reiau "protestele de masă" – Iată ce au anunțat pentru astăzi
„Eu în acțiuni politice chiar nu vreau să mă bag. Toată adunarea ceea de câteva zile a fost o acțiune politică. Se discută aici, în sala de ședințe, dar acolo în Piață, în mulțime, acolo nu-s discuții. Aici noi ne putem auzi, dar acolo ce să facem, să strigăm unul la altul?”, a menționat ministrul Ion Perju. 

Unii fermieri s-au arătat nemulțumiți de discuția cu ministrul și i-au invocat că acesta este indiferent de problema agricultorilor și că nu încearcă nicidecum să-i ajute.

„Eu am impresia că dumneavoastră, domnul Perju, sunteți împotriva noastră, că nu sunteți ministrul nostru. Nu veniți cu nicio soluție pentru noi”, a menționat un agricultor din sală. 

Spre final de discuții, agricultorii i-au cerut ministrului ca în ședința de astăzi a Guvernului să li se apere interesele, deoarece ei sunt plini de datorii și nu-și văd viitorul mai departe din cauza consecințelor provocate de secetă pe care sunt nevoiți să le suporte. Perju a menționat că până în prezent, statul a făcut tot posibilul ca să-i susțină, dar în prezent nu sunt suficiente resurse financiare. Ministrul a mai spus că se caută în continuare soluții.

”Mijloace financiare sunt atâtea câte s-au distribuit pentru moment. În total, 384 de milioane. Acum încercăm să găsim alte mijloace. V-am mai spus că din extern avem ajutor doar din partea Federației Ruse, dacă o să avem și din partea altor state, o să vă anunțăm. S-a făcut o solicitare oficială către toate statele, nu se fac solicitări aparte pentru fiecare stat”, a precizat Ion Perju. 

Amintim că agricultorii și-au scos tractoarele și au pornit de duminică la Chișinău ca să protesteze împotriva majorării taxei TVA de la 8% la 12%. În această amiază protestatarii au ajuns în centrul Capitalei. Fermierii și-au instalat tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, fiind supravegheați de poliție. Agricultorii spun că vor sta în fața Guvernului până autoritățile nu le va safisface toate revendicările. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0