Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii reiau "protestele de masă" – Iată ce au anunțat pentru astăzi

© Sputnik / Catalina CerneiPiața Marii Adunări Naționale plină cu tractoare
Piața Marii Adunări Naționale  plină cu tractoare - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii care și-au parcat tehnica agricolă în centrul Capitalei vor relua protestele de masă astăzi, cel puțin așa au anunțat unii lideri de-ai lor în ajun.

Unul dintre liderii agricultorilor protestatari, Sergiu Stefanco a declarat duminică seara târziu, într-un interviu pe o rețea de socializare că de astăzi el și camarazii săi vor relua protestele de masă.

“Începând de luni, se reiau protestele în masă. Noi, proprietarii și mecanizatorii tehnici parcate în centrul Capitalei, vom veni în Piața Marii Adunări Naționale ca să dăm de știre că suntem aici și nu renunțăm la revendicările noastre”, a declarat agricultorul.     

Сельхозтехника у въезда в Кишинев 09.12.2020 - Sputnik Moldova
Video - De ce protestul agricultorilor se va stinge curând

Potrivit lui, astăzi urmează să aibă loc ședința Guvernului, la care membrii Cabinetului de Miniștri ar urma să examineze amendamentele deputaților la proiectul de lege a politicii fiscale și vamale, în care se regăsesc și multe dintre revendicările agricultorilor.  

Dar se pare că indiferent de faptul dacă Guvernul va aproba sau nu respectivele amendamente, fermierii oricum sunt deciși să reia "proteste de masă de marți", când este preconizată și ședința Parlamentului, care să voteze, deja în lectura a doua, proiectul de lege cu privire la politica fiscală și vamală, adică să se pronunțe prin vot asupra revendicărilor agricultorilor. în aceeși intervenție pe rețelele de socializare, Sergiu Stefanco i-a chemat pe toți agricultorii să vină deja marți la protest în centrul Capitalei, probabil ca în felul acesta să pună presiunea pe deputații din plenul Legislativului.

“Marți îi invităm pe toți cei care ne susțin și care se numesc agricultori și care vor să ne susțină la ora 10:00”, a declarat agricultorul.

El a lăsat să se înțeleagă că la revendicările protestatarilor ar putea să se mai adauge una – demisia Guvernului Chicu.

“Dacă Guvernul acesta nu poate să ne dea un răspuns, nu poate să ne soluționeze problemele, trebuie să dea locul altcuiva. Dar noi deocamdată negociem să încercăm… să vedem ce poate face Guvernul”, a spus Sergiu Stefanco.

Și tot acolo el a sugerat că, dacă Guvernul nu le satisface revendicările agricultorilor, atunci ei vor protesta până la schimbarea puterii.

Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova
Video: Cordonul de polițiști din fața Guvernului a fost fortificat

“Începând de mâine o să protestăm până fac schimbarea. Ori face schimbarea în folosul nostru, ori facem schimbarea întregii societăți”, a mai spus el.   

În altă ordine de idei, el a spus că până acum Guvernul le-a acordat ajutor agricultorilor în mod selectiv, în special au profitat marii proprietari, pe când pe cei mici și mijlocii ajutoarele i-au ocolit.  

“Ajutorul care a fost oferit a ajuns la holdinguri în proporție de 80 la sută, agricultorii de rând, care lucrează 10-50 de hectare de pământ, nu au luat nimic”, a spus Stefanco.

Vom menționa că un eventual "protest de masă" al agricultorilor s-ar putea plia pe demersurile câtorva partide politice de opoziție, în primul rând pe PAS, care cere dizolvarea parlamentului și alegeri parlamentare anticipate. PAS și președintele ales Maia Sandu au iești deja de câteva ori în stradă, cerând demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0