Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce produse s-au scumpit și care s-au ieftinit în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Rata inflației a fost foarte redusă în noiembrie, sub un procent, iar prețurile au crescut foarte puțin în ultimele 12 luni. Există totuși unele scumpiri semnificative în noiembrie 2020, comparativ cu octombrie, în special la unele legume.

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. Inflația anuală a fost foarte scăzută, de numai 0,93%, în luna noiembrie 2020. 

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Ce riscă Moldova acum: Avertismentul guvernatorului BNM

În cazul produselor alimentare, inflația pentru ultimele 12 luni tot a fost destul de redusă – de 2,7%. Iar în cazul mărfurilor nealimentare chiar s-a înregistrat o deflație 0,22%, potrivit unui nou raport publicat de Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Preţurile medii de consum au crescut cu doar 0,16% în noiembrie, comparativ cu luna octombrie, ca rezultat al scumpirii produselor alimentare cu 0,70% și mărfurilor nealimentare cu 0,23 la sută.

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna noiembrie faţă de luna octombrie 2020, a fost înregistrată reducerea tarifelor la: gaz furnizat prin rețea pentru consumatorii casnici – cu 10,2%, serviciile de turism peste hotarele țării – cu 2,1%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,7%, întreținerea copiilor în creșe și grădinițe – cu 0,5%.

Nelu, proprietar de salon floristic - Sputnik Moldova
Societate
Video, Foto: O afacere care înflorește la propriu în Moldova

Pe de altă parte, față de luna octombrie 2020, au fost înregistrate creșteri de preț la serviciile de turism pe teritoriul țării – cu 1,7%, serviciile medicale contra plată și serviciile hoteliere – cu 1,2%, serviciile ritualice – cu 0,8%, închirierea apartamentelor – cu 0,7%, tratarea spitalizată – cu 0,6%.

Comparativ cu sfârșitul anului 2019, prețurile medii de consum în luna noiembrie 2020 au crescut surprinzător de puțin - cu 0,07 la sută.

Totuși, la unele categorii de produse, cum ar fi anumite legume, în noiembrie 2020 s-au înregistrat și creșteri de prețuri, în raport cu octombrie.

Ouăle, vinetele și roșiile s-au scumpit

Vinetele s-au scumpit cu 43,4%, tomatele – cu 30,6%, strugurii proaspeți – cu 22,5%, castraveții – cu 18,5%, ardeii dulci – cu 13,2%.

Fructele de livadă sâmburoase s-au scumpit cu 5,2%.

Prețul ouălor de găină a crescut cu 17,6% în noiembrie, comparativ cu octombrie, uleiul de floarea soarelui s-a scumpit cu 3,7%, mierea de albine – cu  0,9%, carnea de oi – cu 0,8%, orezul – cu 0,7%,  laptele și produsele lactate – cu 0,6%.

S-au ieftinit varza, ceapa și morcovii

O serie de alte legume s-au ieftinit: varza – cu 11,2%, ceapa uscată – cu 7,8%, morcovii – cu 5,9%.

Usturoiul s-a ieftinit cu 2,7%, sfecla roșie – cu 1,8%.

Și unele fructe proaspete au fost mai ieftine decât în octombrie: citricele – cu 19,5%, fructele exotice – cu 7,9.

Carnea de porc și ciupercile s-au ieftinit cu câte aproximativ un procent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0