Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon pleacă la Moscova: Va discuta despre livrarea vaccinului anti-COVID

© Sputnik / AFK Sistema / Accesați arhiva multimediaDoses de vaccin
Doses de vaccin  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele în exercițiu al Republicii Moldova va întreprinde o vizită în Federația Rusă, imediat după inaugurarea președintelui ales.

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. În seara de 24 decembrie, după inaugurarea în funcție a noului președinte, Igor Dodon va pleca la Moscova. El a anunțat despre aceasta în ediția de astăzi a live-ului „Președintele Igor Dodon răspunde”. Potrivit lui, pentru data de 25 decembrie are planificate mai multe întrevederi.

„Pe 24 decembrie voi participa la inaugurarea noului președinte, unde am mai multe angajamente ca șef al statului. Va trebui s-o întâmpin pe Maia Sandu în această clădire. După inaugurare, cel mai probabil în seara de 24, voi pleca la Moscova”, a declarat Igor Dodon.

 Флаги России, Киргизии, Казахстана, Белоруссии, Армении, а также с символикой Евразийского экономического союза - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, despre perspectivele Uniunii Eurasiatice

Dodon va fi însoțit de mai mulți colegi care fac parte din conducerea Partidului Socialiștilor. Detalii despre această vizită Igor Dodon va oferi înainte de plecare, astăzi a informat doar că planifică să discute cu colegii săi din Federația Rusă inclusiv subiectul furnizării în Republica Moldova a vaccinului ani-COVID-19.

„Până la sfârșitul acestui an, sigur nu vom primi vaccinul. La sfârșitul lunii, în timpul aflării mele la Moscova, voi discuta cu colegii de acolo. În Federația Rusă a început vaccinarea în masă a populației”, a precizat șeful statului.

Dodon este sigur că Republica Moldova va primi vaccinul de la Federația Rusă, dar nu a putut preciza care va fi prețul acestuia și care sunt categoriile de cetățeni pentru care acesta va fi distribuit cu statut gratuit.

„Ar fi bine să fie gratuit pentru toți cetățenii. Din câte cunosc, o singură doză a vaccinului rusesc este estimată la 5-6 dolari americani. Cred că statul va fi capabil să găsească 2,5-3 milioane de dolari pentru a asigura gratuit toți cetățenii Republicii Moldova. Și vom insista anume pe această poziție”, a mai spus Igor Dodon.

Флаг Россия - Sputnik Moldova
Politică
Moldova va avea un nou ambasador la Moscova: Iată cine va fi

Președintele mai menționează că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, dar fiecare cetățean să decidă pentru sine dacă este sau nu de acord să accepte acest vaccin.

Amintim că Republica Moldova a prezentat solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. Cererea autorităților de la Chișinău a fost completată pentru a asigura livrarea vaccinului în condiții optime și determinarea mecanismelor de organizare a serviciilor de imunizare. Potrivit recomandărilor Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare, grupurile țintă au fost prioritizate.

Astfel, lucrătorii din domeniul medical, adulții cu vârsta de peste 65 de ani și cu comorbidități, persoanele/beneficiarii Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, persoanele cu comorbidități, lucrătorii din domeniul social, lucrătorii din domeniul de educație și cei din cadrul  organelor de asigurare a securității vor fi primii care vor primi vaccinul în mod gratuit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0