Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Producătorii ruși vor renunța la roșiile de import în favoarea producției locale

© Sputnik / Valery Melnikov / Trecere la banca de fotografiiовощи
овощи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Producătorii ruși au capacitatea de a substitui tomatele de import de pe piața rusească, consideră expertul Aleksandr Sitnikov.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Producătorii ruși sunt capabili să substituie oferta de tomate de import în condițiile restricționării livrării acestora din alte state. În același timp, de pe piață va dispărea producția ieftină și nesigură pentru sănătate, a declarat pentru RIA Novosti, președintele asociației “Serele Rusiei”, Aleksandr Sitnikov.

Rosselhoznadzor, agenția federală pentru supraveghere veterinară și fitosanitară, a anunțat recent despre aplicarea unor restricții la importul de produse – în special, roșii și ardei, dintr-un șir de state. Măsurile impuse sunt legate de calitatea lor: în acestea sunt identificate tot mai des viruși periculoși.

Butași de viță de vie - Sputnik Moldova
Video - Producător de butași: de ce exportă în Rusia, nu în UE

“Avem capacitatea de a înlocui roșiile de import, inclusiv nu doar din contul unui preț just, accesibil pentru consumator, dar și datorită faptului că acum producătorii ruși vor putea să-și construiască niște modele eficiente de afaceri, să-și dezvolte propriile producții și să majoreze semnificativ indicatorii de substituire a importurilor, așa cum s-a întâmplat în cazul castraveților”, a spus Sitnikov.

Acesta a ținut să amintească că în anul 2020 substituirea castraveților de import a ajuns la 95 la sută, iar la capitolul tomate, această cifră constituie deocamdată 60 la sută. Însă anterior peste 45 la sută din tomatele consumate erau importate în Rusia din alte state, inclusiv din Azerbaidjan, Turcia, China, iată de ce producătorii ruși, a continuat expertul, au reușit să-și recupereze investițiile, devenind mai optimiști în ceea ce privește construcția noilor sere chiar și fără un sprijin din partea statului.

Sitnik este convins că pentru consumatorii ruși noua situație nu va însemna o creștere a prețurilor la tomate. “Desigur, va dispărea o categorie de tomate cu un preț foarte mic și o calitate foarte proastă, nesigure pentru sănătatea oamenilor. Segmentul tomatelor de calitate va suferi schimbări din punct de vedere al prețurilor”, a declarat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0