Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC cere Parlamentului sancționarea discursului de ură - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a emis o adresare către Parlament prin care cere sancționarea promptă a discursurilor de ură și instigare la discriminare în electorală.

CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Curtea Constituțională a confirmat rezultatul alegerilor din 15 noiembrie și a validat mandatul Maiei Sandu la funcția de președinte al țării. Totodată, Curtea Constituțională îi cere Parlamentului să instituie mecanisme de sancționare promptă a discursurilor de ură și instigare la discriminare în electorală. Precizarea a fost făcută de președintele CC, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă, după ședința de validare a alegerilor.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Alegerile prezidențiale au fost validate

Manole spune că, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală, Curtea Constituțională a observat că în primul tur de scrutin a fost îndeplinită condiția participării la alegeri, mai mult de 1/3 din alegătorii înscriși pe listele electorale. De asemenea, Curtea a reținut caracterul justificat al organizării celui de-al doilea tur de scrutin, deoarece pe 1 noiembrie, în data organizării primului tur, nu a fost votat niciun candidat care să întrunească cel puțin jumătate din voturile alegătorilor participanți la alegeri. Potrivit Codului Electoral, alegerile în cel de-al doilea tur de scrutin se consideră valabile indiferent de numărul de alegători care au mers la urne. Astfel, Curtea Constituțională a stabilit valabilitatea alegerilor din cel de-al doilea tur. 

„Declararea de către Comisia Electorală Centrală a Maiei Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova a respectat prevederile Constituției potrivit cărora este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, cu condiția că numărul acestora este mai mare decât numărul votului exprimate împotriva candidatului”, a declarat președintele CC, Domnica Manole. 

Aceasta mai spune că Înalta Curte a luat act de concluziile observatorilor naționali și internaționali privind discursurile de ură și instigare la discriminare, dar și de mesajele și declarațiile intolerante ale candidaților. În acest sens, CC a înaintat o adresă Parlamentului.

„Orice comportament instigator la ură este contrar prevederilor Constituției, iar legislația națională în materie trebuie îmbunătățită prin instituirea unor mecanisme de control și sancționare promptă”, a mai spus președintele CC. 

De asemenea, Curtea a reținut că în procesul alegerilor prezidențiale, dar și la numărarea voturilor nu au fost constatate încălcări ale Codului Electoral, de natură să influențeze rezultatul alegerilor și atribuirea mandatului.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu a renunțat la șefia PAS, cine îi ia locul?

Mai mult, Curtea a notat că ieri Maia Sandu a prezentat confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și că nu îndeplinește nici o altă funcție publică sau privată. În baza celor confirmate, Curtea a confirmat rezultatul alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Inaugurarea Maiei Sandu în funcția de președinte va avea loc pe 24 decembrie la Palatul Republicii. Precizarea a fost făcută de președintele ales în cadrul unei întrevederi cu jurnaliștii. Din cauza pandemiei, evenimentul va fi mai modest, prezența va fi limitată, chiar dacă, potrivit Legii cu privire la inaugurare, la eveniment se invită reprezentanți ai mai multor instituții ale statului. Evenimentul de inaugurare va fi transmis live.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0