Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul se va întruni luni în ședință: Care este motivul

© Sputnik / Miroslav Rotariședința Guvernului
ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul se va întruni luni într-o nouă ședință pentru a discuta amendamentele depuse de deputați cu privire la bugetele pentru următorul an, dar și la proiectul politicii bugetar fiscale. Anunțul a fost făcut de premier la finalul ședinței de astăzi a Executivului.

CHIȘINĂU 9 dec - Sputnik. Guvernul urmează să se întrunească luni într-o nouă ședință ca să pună în discuții amendamentele la proiectul politicii bugetar-fiscale, dar și la proiectele bugetelor pentru 2021. Premierul a rugat astăzi reprezentanții Guvernului ca să pregătească avizele necesare pentru ca proiectele ce țin de bugete să fie votate cât mai curând, astfel ca țara să nu intre în noul an fără acestea. 

„Luni vom aproba avizele la amendamentele pe care le așteptăm din partea membrilor Parlamentului. (...) Rog colegii de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să mai faceți un efort și să pregătiți aceste avize, ca să prezentăm Parlamentului poziția Guvernului pe aceste amendamente. Fac apel la rațiunea deputaților să lucreze asupra acestor proiecte, să vină cu amendamente, Guvernul le va examina și astfel să nu lăsăm țara fără buget și fără finanțarea celor mai stringente necesități la începutul și pe parcursul anului 2021, care va fi un an electoral și aceasta este clar”, a menționat premierul Ion Chicu. 

Amintim că marți deputații fracțiunii parlamentare a Platformei Demnitate și Adevăr au propus 30 de amendamente la proiectul de lege ce vizează politica bugetar-fiscală pentru următorul an. Aceasta s-a întâmplat la două zile după ce premierul Ion Chicu a venit cu propunerea către toate fracțiunile să facă amendamente, care ulterior să fie analizate și avizate de către Guvern.

Валюта - Sputnik Moldova
Politică
PPDA și PSRM propun amendamente la politica bugetar-fiscală

Deputații PPDA sunt de părere că dacă se va ține cont de aceste amendamente, politica bugetar-fiscală ar fi eficientă și în binele cetățenilor. Unul dintre amendamente se referă la plafonarea taxelor locale, deputații PPDA solicitând excluderea acestora. De asemenea, deputații au anunțat că se vor opune eliminării scutirii facilității de TVA la importul materiei prime necesare procesului de producție pentru întreprinderile fondate de societățile nevăzătorilor, surzilor și invalizilor din Republica Moldova. Alte amendamente țin de domeniul agricol. Fracțiunea cere păstrarea TVA-ului de 8% în agricultură, introducerea unor facilități fiscale pentru IMM-uri, mai exact, scutiri de la 25% la 50% la plata impozitului pe venit. 

Totodată, marți și deputații PSRM s-au întrunit și au discutat amendamentele la proiectele legilor bugetar-fiscale, care urmează să fie examinate în plen în a doua lectură.

Astfel, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova vine cu un amendament la legea privind politica fiscală prin care solicită ca majorarea TVA de la 8% la 12% pentru producția agricolă să intre în vigoare din 1 iulie 2021, în loc de 1 ianuarie 2021, cum este prevăzut în proiectul înaintat de Guvern. 

La fel, este solicitată, din 1 iulie 2021, micșorarea TVA de la 20% la 12% pentru îngrășămintele minerale, pesticide și fertilizanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0