Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția PAS la promulgarea legii cu privire la SIS

© Photo : Miroslav RotariПрезентация предвыборной платформы кандидата от PAS на пост президента Майи Санду
Презентация предвыборной платформы кандидата от PAS на пост президента Майи Санду - Sputnik Moldova
Abonare
După ce legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate a fost publicată în Monitorul Oficial a apărut un val de reacții.

CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Dacă președintele Igor Dodon a promulgat legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate după adoptarea deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii, acesta e un caz de o gravitate ieșită din comun.

Astfel a comentat promulgarea legii și publicarea acesteia în Monitorul Oficial, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, în cazul în care Dodon a semnat decretul privind promulgarea legii după suspendarea acțiunii acesteia de Înalta Curte, denotă o încălcare a principiului loialității constituţionale consacrat în Legea Supremă.

„Pe de altă parte, în așa caz, există toate premizele pentru a constata comiterea de către Dodon a infracțiunii prevăzute de art.327 din Codul penal – Abuzul de putere sau abuzul de serviciu”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a precizat că „legea fiind suspendată, promulgarea și publicare acesteia nu produce nici un efect juridic.

"Controlul "a priori" inițiat de deputatul Sergiu Litvinenco s-a transformat in mod automat in control "a posteriori". Legea rămâne a fi suspendată în continuare, fără sa producă vreun efect juridic, până când Curtea Constituțională nu se va pronunța asupra constituționalității sau neconstituționalității acesteia”, a scris Tănase.

Amintim, legea prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a fost trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului a fost promulgată de președintele în exercițiu, Igor Dodon, decretul fiind publicat marți, în Monitorul Oficial.

 

СИБ SIS - Sputnik Moldova
Politică
Dodon a promulgat legea privind trecerea SIS în subordinea Parlamentului
Luni, magistrații Curții Constituționale, au dispus suspendarea Legii nr. 218 din 3 decembrie, prin care majoritatea parlamentară a exclus din competența președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea SIS.

Deputatul PSRM Vasile Bolea a precizat pentru Sputnik Moldova motivul pentru care socialiștii au venit cu această inițiativă.

”Președintele nou ales este cetățean și al altui stat, adică are dublă cetățenie și a jurat credință altei țări. În aceste condiții, noi considerăm că acest lucru este unul dăunător pentru securitatea statului. Dacă Maia Sandu va renunța la dubla cetățenie, atunci vom reveni la discuții și vom propune alte modificări legate de activitatea SIS”, a declarat Vasile Bolea, care este deputat PSRM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0