Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon a promulgat legea privind trecerea SIS în subordinea Parlamentului

© Sputnik / Miroslav RotariСИБ SIS
СИБ SIS - Sputnik Moldova
Abonare
Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a fost trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului a fost promulgată de președintele în exercițiu, Igor Dodon, decretul fiind publicat marți, în Monitorul Oficial.

CHIȘINĂU, 8 dec - Sputnik. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea prin care SIS trece în subordinea Parlamentului. Însă aceasta nu va intra în vigoare până când Curtea Constituțională se va pronunța asupra constituționalității acesteia.

Luni, magistrații Curții Constituționale, au dispus suspendarea Legii nr. 218 din 3 decembrie, prin care majoritatea parlamentară a exclus din competența președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea SIS.

Deputatul PSRM Vasile Bolea a precizat pentru Sputnik Moldova motivul pentru care socialiștii au venit cu această inițiativă.

”Președintele nou ales este cetățean și al altui stat, adică are dublă cetățenie și a jurat credință altei țări. În aceste condiții, noi considerăm că acest lucru este unul dăunător pentru securitatea statului. Dacă Maia Sandu va renunța la dubla cetățenie, atunci vom reveni la discuții și vom propune alte modificări legate de activitatea SIS”, a declarat Vasile Bolea, care este deputat PSRM.

Amintim că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco a contestat la Curtea Constituțională această lege. El a solicitat Înaltei Curți suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării. Litvinenco spunea că la adoptarea legii au fost încălcate mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova ”atât pe fond, cât și pe procedură”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0