Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Semnificația celor mai importante sărbători din luna decembrie

© Sputnik / Miroslav RotariAnatol Gârbu
Anatol Gârbu - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Anatol Gârbu a vorbit despre semnificația celor două mari sărbători religioase din luna decembrie – Sfântul Andrei (13 decembrie) și Sfântul Ierarh Nicolae (19 decembrie).
Semnificația celor mai improtante sărbători din luna decembrie

Luna decembrie sau luna lui Undrea, cum este cunoscută în popor, este dintre cele mai bogate în sărbători creștinești. Una dintre cele mai importante și așteptate sărbători de către creștinii ortodocși care sărbătoresc după calendarul Iulian (de stil vechi) este Sfântul Apostol Andrei, prăznuit pe 13 decembrie.

"Sfântul Andrei cel Întâi Chemat este cel care a propovăduit Evanghelia pe meleagurile noastre. El s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl  lor. Sfântul Andrei este primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci", a povestit părintele Anatol Gârbu.

Potrivit datinilor, în ajunul sărbătorii, tinerii fură porțile din gospodăriile în care sunt fete nemăritate. Deși tot mai puțină lume practică astfel de obiceiuri, în unele satele din Republica Moldova ele continuă să fie respectate.

Icoana Sfântului Ierarh Spiridon - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna decembrie
"Obiceiul este foarte frumos și străvechi. Flăcăii furau porțile gospodarilor care refuzau să le dea fata în căsătorie. Gospodarii trebuie să aibă grijă de porțile lor în această noapte", a relatat părintele.

O altă sărbătoare extrem de importantă din luna decembrie este cea a Sfântului Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni. El este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății.

"Sfântul Nicolae a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Mira, cetate din ținutul Lichiei, pe teritoriul Turciei de astăzi. Sfântul este considerat ocrotitor al copiilor și apărător al Dreptei Credințe. În calitatea sa de ierarh, Sfântul Nicolae și-a dedicat activitatea slujirii credincioșilor, manifestând grijă deosebită față de săraci", a remarcat părintele Anatol Gârbu.

Tamara Macovei - Sputnik Moldova
Noaptea în care vine Moș Nicolae: Tradiția pe care copiii o așteaptă cu nerăbdare
Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vastă cultură teologică, un expert în acest domeniu și un om de înaltă moralitate. De aceea, el este adeseori alăturat Apostolilor lui Iisus Hristos și se spune că el ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni.

Sărbătoarea este mult așteptată și de către copii deoarece, conform tradiției, copiii își curăță în ajun ghetuțele și pantofii apoi așteaptă cuminți să primească daruri, în dimineața zilei de 19 decembrie, pentru că au fost cuminți tot anul.

"Așteptăm la slujbă părinții și copiii. Aceștia primesc și daruri. Este o sărbătoare foarte frumoasă, importantă și plină de tradiții și obiceiuri", a adăugat părintele.

În această zi, enoriașii au dezlegare la pește, iar preoții le recomandă să acorde o importanță mai mică obiceiurilor populare precreștine, care sunt străine de Sfânta Tradiție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0