Rosselhoznadzor a îndemnat ANSA să garanteze siguranța fructelor livrate în Rusia

© Sputnik / Денис Абрамов / Accesați arhiva multimediaСлива
Слива - Sputnik Moldova
Abonare
Printre prunele exportate din țara noastră în Rusia a fost depistată partide infestate cu dăunători periculoși.

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară al Rusiei este îngrijorat de calitatea producției moldovenești. Reprezentanții instituției au comunicat despre aceasta în cadrul unei întrevederi, în regim de videoconferință,  cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Moldova (ANSA).

Motivul de îngrijorare este depistarea repetată a unor obiecte periculoase de carantină în culturile sâmburoase din Moldova.

Astfel, doar în ultimele două luni, octombrie și noiembrie 2020, inspectorii Rosselhoznadzor au descoperit că unele partide de prune exportate din țara noastră erau contaminate cu Molia Estică și putregaiul brun al culturilor sâmburoase.

Ион Пержу - Sputnik Moldova
Perju: Ce cantitate de fructe va exporta Moldova pe piața din Rusia

Instituția din Rusia a avertizat partea moldovenească în privința necesității de a întreprinde toate măsurile posibile pentru asigurarea cerințelor fitosanitare, reglementate de legislația UEEA, față de producția exportată pe teritoriul Rusiei.

Reprezentantul ANSA Svetlana Lungu le-a relatat interlocutorilor despre măsurile luate în Moldova în vederea protejării sâmburoaselor de putregaiul brun. În ceea ce ține de Molia Estică, potrivit specialistului ANSA, acest organism dăunător nu constituie în Moldova obiect de carantină, dar sunt totuși întreprinse acțiuni profilactice de luptă cu acest dăunător.

Partea moldovenească a promis să ofere în timpul apropiat rezultatele cercetărilor în legătură cu toate pretențiile formulate anterior de Rosselhoznadzor. În afară de aceasta, Agenția națională a propus să se facă o verificare a rezultatelor  testelor de laborator efectuate în Rusia și în Moldova în ceea ce ține de identificarea agentului patogen care provoacă putregaiul brun la prune livrate în Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0