Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Apărării: Karen Bonaby nu este consilierul meu

Abonare
Ministrul Apărării al Republicii Moldova a acordat un amplu interviu pentru Sputnik Moldova în care a explicat de ce din structura acestei instituții face parte cetățeana SUA Karen Bonaby.

CHIȘINĂU, 7 dec - Sputnik. Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Victor Gaiciuc, a ținut să precizeze că această numire nu afectează în niciun fel statutul de neutralitate al țării și nu presupune că Moldova ar putea să adere la NATO.

Ministrul Apărării ,Victor Gaiciuc, şi mitropolitul Vladimir - Sputnik Moldova
Educație
Ministerul Apărării și Mitropolia Moldovei - plan comun de acțiuni
“Mulți nu cunosc că inițiativa de a invita un cetățean SUA în calitate de expert al Ministerului Apărării a luat naștere încă în anul 2018 și a venit de la ministrul Apărării de atunci, Eugeniu Sturza. Nici în timpul mandatului lui Voicu, nici în celui de-al doilea mandat al meu acest subiect nu a fost abordat. Și când acum câteva zile domnul ambasador al SUA mi-a prezentat-o pe doamna Bonaby, asta este rezultatul acelei inițiative de acum doi ani vechime”, a spus Victor Gaiciuc.

El a spus că actuala conducere a Ministerului a fost pusă în fața unui fapt împlinit prin această numire.   

“Karen Bonaby va munci în calitate de expert la Direcția Dezvoltare a Ministerului și va fi responsabilă de relațiile bilaterale cu Guvernul Statelor Unite. Inclusiv în chestiuni financiare. Numirea ei a avut loc în contextul colaborării bilaterale, stabilite între conducerea celor două departamente de apărare. Consider că este important să menționez că ea nu este consilierul ministrului Apărării”, a spus Gaiciuc.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Politică
Video: Noii membri ai Guvernului Chicu au depus jurământul
Ministrul a amintit că SUA au acordă asistență Armatei Naționale a Republicii Moldova cu tot felul de resurse materiale și, respectiv, au dreptul să cunoască cât de eficient sunt cheltuiți banii contribuabilului american în Republica Moldova. Karen Bonaby se va ocupa anume de această chestiune, dar și va contribui la creșterea eficienței structurii de apărare în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace şi va facilita procesul de implementare a Planului de dezvoltare a Armatei Naţionale pe termen lung (2020-2030), în contextul derulării fazei a II-a a Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova (DCBI) şi a proiectelor aferente acestuia.

Interviul complet acordat de Victor Gaiciuc pentru Sputnik Moldova îl puteți citi pe sputnik.md la ora 17:00.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0