Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fermieri: Venim mâine cu tehnica agricolă la Chișinău

© Sputnik / Mihai CarausTractoare parcate
Tractoare parcate  - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii vor ieși din nou la protest. Fermierii susțin că după ce au manifestat miercuri în centrul Capitalei autoritățile nu au ținut cont de revendicările lor, de aceea vor veni mâine din nou, însă de această dată vor aduce cu ei și tehnica agricolă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Producătorul agricol Sergiu Stefanco din raionul Căușeni a declarat pentru Sputnik Moldova că mai mulți agricultori din țară vor ieși mâine la protest în centrul Chișinăului.

Agricultorii le-au pus ultimatum deputaților - Sputnik Moldova
Video
Protestul agricultorilor: Motivul pentru care au ieșit în stradă
Stefanco susține că la protestul din 2 decembrie fermierii le-au dat autorităților termen de 24 de ore pentru a-i invita la discuții și pentru a găsi soluții la problemele lor. Ei au cerut ca Parlamentul să nu accepte inițiativa Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. Pentru că nu au fost auziți, ei au decis să iasă din nou la protest. 

”Cum am anunțat miercuri, vom veni cu măsuri mai dure dacă autoritățile nu vor reacționa timp de 24 de ore. Dacă la protestul din 2 decembrie nu am fost foarte mulți agricultori, de această dată fermierii din toată țara se mobilizează masiv. Vor veni producători din toate raioanele țării. Venim cu tehnica agricolă și tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, poate așa vom fi auziți de autorități”, a declarat Sergiu Stefanco. 

La protestul de miercuri, agricultorii s-au plâns și de faptul că nu au fost susținuți suficient în urma pierderilor suportate la culturile de grupa a doua afectate de secetă. 

”Toți am așteptat că vom fi ajutați la pierderile suportate la grupa a doua de cereale, dacă s-ar fi ținut de cuvânt, azi noi nu eram aici. Mulți dintre noi nu au ce ara și pregăti pământul pentru semănat, nici acum și nici la primăvară”, a precizat Mihail Bobicov, agricultor.

Inspectoratul General al Politiei poliției IGP - Sputnik Moldova
Societate
Poliția în prag de protest: Vom curma tentativele de destabilizare
Atunci fermierii au votat unanim o declarație în care au cerut ca Parlamentului să oblige Guvernul să asigure alocații financiare pentru plata compensațiilor agricultorilor afectați de secetă, să identifice mijloace financiare pentru majorarea semnificativă a Fondului de subvenționare, să identifice mijloace pentru instituirea accizelor la motorina, să nu permită majorarea presiunii fiscale de la 8% la 12%. Ei au solicitat și o întrevedere urgentă cu conducerea Parlamentului și fracțiunile parlamentare pentru a aborda revendicările.

Astăzi reprezentanții Inspectoratului General de Poliţie au îndemnat cetățenii care vor ieși în stradă să manifeste în mod pașnic și să respecte măsurile de protecție împotriva coronavirusului.

Un alt protest va fi organizat mâine de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0