Dodon: Deprecierea leului moldovenesc este controlată

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a comentat deprecierea puternică a leului moldovenesc imediat după alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Deprecierea leului moldovenesc după alegerile prezidențiale nu ține de factorul politic. Precizarea a fost făcută de președintele Igor Dodon în cadrul live-ului „Președintele Igor Dodon răspunde”. Potrivit lui, deprecierea este argumentată. 

„Nu cred că deprecierea este legată de instabilitatea politică. Eu cred că acest lucru ține de anumite argumente economice. De fapt, demult trebuia ca leul să se deprecieze puțin”, a mențuinat președintele. 

Курс валют - Sputnik Moldova
Euro a trecut pragul de 21 de lei: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

Acesta mai spune că deprecierea controlată este un element pozitiv pentru producătorii autohtoni și pentru exportatori. 

„Când leul este mai puternic, cursul este mai mic, acest lucru favorizează importurile, ceea ce este o problemă pentru produsele și producătorul autohton. Deprecierea lentă cred că este favorabilă pentru economia națională”, a mai spus Dodon. 

Potrivit președintelui în exercițiu, există și anumite riscuri, care se referă în special la prețuri, mai ales la cele pentru resursele energetice. Președintele este de părere că, datorită prețurilor scăzute pe piața externă, nu va exista o majorare bruscă pe piața internă la tarifele pentru energie sau gaz. 

Amintim, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Viorel Gîrbu a explicat că această depreciere a leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă și nu este una substanțială. El a precizat că este important ca această tendință să nu se mențină, iar deprecierea să nu fie una bruscă. Expertul precizează că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0