Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: Curtea Constituțională a dat avizul modificării Constituției RM

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a dat avizul modificării Constituției Republicii Moldova. Decizia a fost pronunțată acum câteva clipe de președintele Înaltei Curți, Domnica Manole.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Magistrații Curții Constituționale au dat aviz pozitiv proiectului de lege care vizează modificarea Constituției cu privire la sistemul judecătoresc.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Nagacevschi, despre restabilirea în funcție a unor judecători
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole a menționat că proiectul poate fi adoptat de Parlament în primele șase luni de la depunerea inițiativei.

”Prin acest proiect se urmărește modificarea și completarea unor prevederi din Constituție. Proiectul are ca scop consolidarea acestei autorități și a independenței judecătorilor. Amendamentele sale vizează numirea, imunitatea și cariera judecătorilor, modul de stabilire a bugetelor instanțelor de judecătorești, rolul și componența Consiliului Superior al Magistraturii și desemnarea membrilor al CSM. În prezenta cauză toate prevederile prezentate de Guvern au fost avizate pozitiv”, a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Anterior, la sfârșitul lunii septembrie, judecătorii Curții Constituționale au blocat un proiect similar privind reformarea sistemului de justiție. Magistrații au acuzat atunci Guvernul că a încălcat procedura de revizuire a Legii fundamentale și, de asemenea, au dat aviz negativ cu privire la unele inițiative.

O săptămână mai târziu, Guvernul a aprobat din nou un proiect similar și l-a înaintat pentru avizare la Curtea Constituțională. Documentul, aproape neschimbat, repetă inițiativa Executivului, la care Curtea Constituțională a răspuns negativ anterior. La 17 noiembrie, Comisia de la Veneția a evaluat pozitiv toate amendamentele, inclusiv clauza privind realegerea membrilor CSM. Principalele aspecte în proiectul Guvernului:

  • Judecătorii sunt numiți până la atingerea limitei de vârstă. Acum un judecător este numit în mod obligatoriu pentru 5 ani și numai după aceea este numit într-o funcție până la atingerea vârstei de pensionare.
  • Parlamentul este privat de dreptul de a numi judecători ai Curții Supreme de Justiție, iar președintele își pierde dreptul de a numi președinții și vicepreședinții instanțelor.
  • Imunitatea judecătorilor se limitează la „funcțional”. Se răsfrânge doar asupra crimelor legate de activitatea profesională a funcționarilor din Justiție. În toate celelalte cazuri, judecătorul este tras la răspundere în mod egal.
  • Proiectul stabilește dreptul Consiliului Suprem al Magistraturii de a da avize consultative la formarea bugetelor instanțelor de judecată.
  • Compoziția CSM se schimbă. Este format din 12 membri, dintre care 6 judecători care reprezintă instanțele de diferite niveluri, aleși de adunarea generală a judecătorilor. Alți 6 experți juridici care nu lucrează în structurile puterii și nu sunt afiliați partidelor politice sunt aleși prin concurs și aprobați de Parlament.
  • Procurorul general, președintele Curții Supreme de Justiție și ministrul Justiției sunt excluși din CSM.
  • Membrii CSM sunt aleși pentru șase ani, fără dreptul de a fi realeși. Acum mandatul lor este de patru ani.
  • După intrarea în vigoare a acestor amendamente, membrii CSM din rândul judecătorilor își continuă activitatea până la expirarea mandatului pentru care au fost aleși, iar noii membri ai consiliului sunt aleși pentru cele șase locuri rămase, conform noii proceduri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0