Aeroportul din Stepanakert trebuie folosit pentru misiuni de menținere a păcii

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaСтепанакертский аэропорт
Степанакертский аэропорт - Sputnik Moldova
Abonare
Misiunea de menținere a păcii din Karabah se distinge prin cea mai complexă logistică. Modernizarea aerodromului din Stepanakert va permite primirea aeronavelor de transport militar ale forțelor aerospațiale ruse și crearea noilor capacități operaționale.

În plus, va permite rezolvarea multor probleme de aprovizionare a grupului militar.

Karabahul este conectat cu Armenia numai prin coridorul Lacin, care are o lățime de 5 kilometri. Drumul este supravegheat de forțele rusești de menținere a păcii și totuși rămâne extrem de vulnerabil în cazul unei posibile agravări a situației în regiune. În viitor urmează o construcție dificilă a unui nou drum (coridor) și transferul orașului Lacin în Azerbaidjan. Însă transportarea promptă a persoanelor și a bunurilor este necesară chiar astăzi.

Горящий дом, рядом с монастырем Дадиванк в Карвачарском районе Карабаха - Sputnik Moldova
Miturile despre eficiența dronelor turcești în Karabah

Drumul de la Stepanakert la Erevan (baza aeriană Erebuni, aeroportul Zvartnoț) are o lungime de 320 de km. În primele zile ale operațiunii, forțele de menținere a păcii s-au mutat în Stepanakert pe acest itinerar. Apoi (pe 28 noiembrie) au trecut pe un traseu combinat: vagoanele cu marfă și echipamente din Rusia ajung la gara azeră Barda și, după reîmbarcarea în mașini, au de parcurs aproximativ 100 de kilometri pe jos de-a lungul rutei Barda - Agdam - Stepanakert. Indiferent de traseu, este de parcurs o cale lungă.

Transferul operativ al unităților și echipamentelor militare și a mărfurilor pe o distanță de sute de kilometri în condițiile din Nagorno-Karabah se transformă într-o operațiune militară complexă. De două ori pe an are loc rotația personalului grupului de menținere a păcii. Complexitatea situației din regiune poate necesita forță de muncă și resurse suplimentare. În același timp, la nouă kilometri de Stepanakert se află aeroportul Hankendi, care este ipotetic capabil să primească avioane grele de transport militar. Zborurile aici au încetat la începutul anilor 1990 din cauza luptelor.

Calea spre pace: Cum Rusia ajută locuitorii din Nagorno-Karabah - Sputnik Moldova
Video
Calea spre pace: Cum ajută Rusia locuitorii din Nagorno-Karabah

Infrastructura aeroportuară a fost lovită de atacuri cu rachete din partea Azerbaidjanului în septembrie și octombrie 2020, dar pista are o lungime de 2.200 de metri. Relieful terenului permite, dacă este necesar, alungirea benzii cu 1000 de metri și construirea unei noi piste lângă aceasta. Costul reconstrucției și modernizării aeroportului de lângă Stepanakert, la o examinare mai atentă, poate să nu fie mai scump decât zborurile pe distanțe lungi pe parcursul a mai mulți ani. E o investiție uriașă de timp și efort. Aeroportul poate de asemenea să devină un centru logistic pentru transferul de mărfuri civile și o componentă importantă a creșterii economice a Nagorno-Karabahului în viitor.

Cale lungă și periculoasă

Forțele rusești de menținere a păcii de la cele 23 de posturi de observație monitorizează respectarea încetării focului în Nagorno-Karabah în regim non-stop, asigură securitatea vehiculelor și deplasarea populației locale de-a lungul coridorului Lacin. Din 14 noiembrie, peste 26 de mii de refugiați s-au întors în siguranță la casele lor. Geniștii ruși, medici militari și angajați ai Ministerului Situațiilor Excepționale lucrează activ în regiune.

Nagorno-Karabah - Sputnik Moldova
Turcomanii sirieni în Karabah: veniți la război sau o mare populare?
Rezolvarea sarcinilor de menținere a păcii necesită o mobilitate constantă. Un protocol special semnat de Moscova și Baku pe baza acordului trilateral Rusia-Azerbaidjan-Armenia privind încheierea războiului din Karabah prevede deblocarea comunicațiilor de transport între Azerbaidjan și Armenia. Evident, acest document ridică interdicțiile nu numai la sol, ci și în aer. Se referă la zborurile către aeroportul Stepanakert. O rută directă din Rusia ar elimina multe dintre problemele de logistică și aprovizionare și ar crea noi capacități operaționale pentru gruparea militară a celei de-a 15-a brigăzi de menținere a păcii.

Anterior, Georgia, la cererea Azerbaidjanului și Armeniei, și-a deschis spațiul aerian pentru aviația de transport militar rus, ale cărei avioane au zburat către Erevan. Apoi mai departe, către Stepanakert, un marș inevitabil și lung cu tehnica militară. Acum este momentul să deblocăm complet cerul deasupra regiunii. Acest lucru ar putea facilita proiectul de construire a unui drum din Azerbaidjan către autonomia Nahicevan.

Cer închis

Aerodromul Stepanakert a fost deja reparat și a fost gata să primească avioane în 2012. Dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției din Baku. Cu toate acestea, după încheierea acordului trilateral și începerea operațiunii rusești de menținere a păcii, situația din regiune s-a schimbat radical. Este timpul să regândim abordarea siguranței zborurilor și să ridicăm interdicțiile. Mai mult, există precedente pentru „compensarea” azero-armeană: zborurile de la Baku la Nahicevan trec prin coridoare internaționale peste Armenia, iar companiile aeriene armene folosesc coridoare aeriene protejate la nivel internațional pe teritoriul Azerbaidjanului.

Специалисты противоминного центра Минобороны РФ приступили к работе в Карабахе - Sputnik Moldova
Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

Președintele azer Ilham Aliyev a declarat la 1 decembrie: "Va veni ziua în care armenii și azerii ce locuiesc astăzi în Nagorno-Karabah, care vor reveni cu siguranță acolo, vor trăi din nou în bună vecinătate. Există probleme logistice, probleme de transport, securitate energetică. Vom lua în considerare toate aceste probleme". Acest lucru este încurajator. Și dacă aeroportul aflat la mare altitudine își va ”deschide aripile” în curând, acesta va va contribui la instaurarea păcii și stabilității regionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0