Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputat, despre încadrarea străinilor în câmpul muncii

© Sputnik / Victor IovvaAla Darovannaia
Ala Darovannaia - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu deputatul Ala Darovannaia.
Deputat,  despre angajarea străinilor pe piața muncii din Moldova

În ultimii ani se înregistrează un deficit de forță de muncă. Acesta este mai pronunțat în unele sectoare, în special în industria prelucrătoare și extractivă, în domeniul transport și depozitare, precum și în agricultură.

Potrivit deputatului Ala Darovannaia, proiectul de lege aprobat în prima lectură ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii se referă la optimizarea proceselor de angajare a străinilor pe piața autohtonă și vine să acopere această insuficiență de forță de muncă, în special în acele domenii ce nu sunt prea mult dorite de cetățenii băștinași.

"În Republica Moldova avem mulți șomeri, dar pe de altă parte listele cu posturi vacante sunt foarte mari. De exemplu, în domeniul colectării deșeurilor avem foarte multe locuri, însă cetățenii noștri nu doresc să muncească în acest sector. De ce să nu aducem forță de muncă necalificată și să le creăm condiții celor care vin din țări mai puțin dezvoltate", a declarat în studioul Sputnik Ala Darovannaia.

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul ar putea simplifica procedura de angajare a străinilor în Moldova
Mai mult, deputata susține că această inițiativă ar însemna și un pas spre dezvoltare, întrucât migrația forței de muncă după anii ’90 a luat o amploare uimitoare, iar țara noastră are nevoie de forță de muncă necalificată.

"Importăm forță de muncă, dar ulterior devenim un stat primitor și nu cel care furnizează forță de muncă profesionistă pentru alte țări. Nu văd nimic ascuns în acest proiect, ci dimpotrivă consider că trebuie să încercăm să adoptăm această metodă", a remarcat interlocutoarea.

De menționat este că proiectul de lege a stârnit multe nedumeriri în rândul deputaților. Acesta urmează să fie aprobat în lectură finală în cadrul ședințelor următoare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0