CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Curtea Constituțională nu se poate pronunța, deocamdată, cu privire la legalitatea alegerilor din 15 noiembrie. Motivul enunțat de Înalta Curte într-un comunicat de presă este că instanțele de judecată nu au soluționat în mod definitiv toate contestațiile în materie electorală.
Potrivit articolului 122 din Codul electoral, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă legalitatea alegerilor.
Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a fost aprobat de Comisia Electorală Centrală pe 23 noiembrie. Adică, mâine expiră termenul de 10 zile, prevăzut de Codul Electoral. Înalta Curte se va pronunța cu privire la alegeri după soluționarea tuturor contestațiilor.
După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.
Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova