CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Autoritățile locale au grijă în fiecare an să informeze apicultorii că trebuie să declare numărul familiilor de albine pe care le dețin, dar și locul în care se află stupii. Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a declarat pentru Sputnik Moldova că această procedură îi ajută atât pe aleșii locali să cunoască situația, cât și pe apicultori, în special, primăvara când se fac lucrări agricole.
În același timp, Ion Maxim spune că, după un an greu pentru apicultori, situația nu se anunță a fi mai bună în 2021. Mai mult, apicultorii s-ar putea pomeni în primăvară cu pierderi mari la numărul familiilor de albine. Asta pentru că puterea stupilor a scăzut, iar apicultorii nu au făcut la timp tratamentele necesare.
Ion Maxim susține că apicultorii din țară sunt dezamăgiți de faptul că autoritățile statului i-au lăsat doar cu promisiuni într-un an atât de greu.
”Statul a uitat de apicultori. Ne-au promis susținere în acest an, inclusiv câte 10 kilograme de zahăr pentru familiile de albine și ne gândeam că acest gest îi va stimula pe apicultori, inclusiv pe cei care nu sunt înregistrați oficial să o facă, dar se pare că am fost lăsați uitării. Am o frică că ne vom pomeni cu pierderi și dezamăgiri în primăvară, iar mulți apicultori vor renunța la această activitate foarte complicată și care necesită investiții”, a menționat Ion Maxim, președintele Asociației Apicultorilor din Moldova.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrați oficial 8 mii de apicultori, care dețin circa 200 de mii de familii de albine.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova