Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ÎPS Teodosie – mesajul zilei pentru români și… autorități!

© Photo : Arhiepiscopia TomisuluiArhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie - Sputnik Moldova
Abonare
Arhiepiscopul Tomisului dovedește românilor că pot găsi curajul necesar pentru un act de credință – respectând reglementările și autoritățile, chiar atunci când acestea NU se respectă pe ele înseși!

BUCUREȘTI, 1 dec - Sputnik. L-am putea numi ”eroul acestor zile” – dar, de fapt, Arhiepiscopul Tomisului, înaltul slujitor al Domnului, a săvârșit, prin demersurile sale, un act de credință.

Biserica Saint Germain l'Auxerrois din Paris - Sputnik Moldova
Franţa: proteste în mai multe oraşe împotriva închiderii bisericilor
Un act adevărat de credință – insuflând românilor curaj și, mai ales, întețind flacăra credinței  - nu numai în cei care l-au urmat în pelerinaj – ci în toți românii, mai ales în preajma sacrei Zile Naționale.

Aseară târziu, ÎPS Teodosie a vorbit despre cele întâmplate, despre restricții și libertate religioasă, despre credință în condițiile unui adevărat asalt asupra Bisericii – transmițând românilor un adevărat mesaj de întărire de Ziua Națională.

”Ne-a fost încălcată autonomia, ne-a fost încălcat dreptul la religiozitate”, a declarat ÎPS Teodosie, subliniind că ”acest drept nu poate fi încălcat, e un drept fundamental”.

Înaltul prelat spune că demersurile sale pentru respectarea credinței, este ”un apel, nu cu revoltă, ci cu sinceritate şi cu obiectivitate - pentru că eu reprezint credincioșii mei”.

”Nu caut binele meu, trebuie să caut binele tuturor”, spune Teodosie, subliniind că ”binele tuturor este în a ne manifesta înaintea lui Dumnezeu - pentru că sufletul este mai valoros decât trupul”.

De aceea el le spune autorităților ce greșeală fac: ”Sufoci sufletul, îmbolnăveşti trupul”.

”Mântuitorul ne-a dat exemplul - când a curățit sufletul s-a vindecat şi trupul”, spune ÎPS Teodosie, subliniind că ”Toată evanghelia abundă în asemenea exemple şi sunt exemple grăitoare”.

Întrebat de Mihai Gâdea la „Sinteza zilei” dacă restricţiile impuse de autorităţi ”au fost un atac la credinţă, un atac la Biserică” – Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: ”Eu spun ce simt credincioşii - credincioşii s-au simţit discriminaţi, marginalizaţi”.  

ÎPS Teodosie amintește cum, recent, ”în această perioada de frig, au venit să ne scoată afară din biserică la Sf. Ecaterina”.

”Nu puteam să îi ţin afară, erau -2 grade - cum ne vrea Sănătatea, puterea politică dacă vrea să ne scoată în frig?!”, întreabă înaltul prelat. ”E la mintea oricărui om simplu, nu trebuie să ai multă carte, dacă stai pe loc în frig încremeneşti, te îmbolnăvești de inimă de plămâni, de toate… Plămânul, care este aşa sensibil la coronavirus, tocmai trebuie să îl ocrotim”.

Și, da, „au simţit credincioşii această discriminare”, a spus Teodosie, reproducând și o replică șocantă a credincioșilor, revoltați de deciziile autorităților: ”Să ducem icoanele în mall, să ne închinăm acolo dacă în biserică nu avem voie”.

”Unii credincioşi mi-au zis: hai să închiriem în mall dacă acolo e voie, să nu ne fie frig”, a povestit ÎPS Teodosie la Antena 3. ”Până acolo au mers, să îşi poată face închinarea - să ducem icoanele în mall, să ne închinăm acolo dacă în biserică nu avem voie”.

Vor accepta credincioșii alte restricţii de Crăciun? ÎPS Teodosie răspunde ferm: ”Nu vor accepta, pentru că… închiderea Bisericii le aduce tristeţe!”.

”Tristeţea este început de boală - omul care este vesel este şi sănătos”, spune ÎPS Teodosie, asigurând autoritățile că ”putem să păstrăm aceste reguli sanitare în biserici, chiar dacă suntem puţin mai mulţi, dar nu suntem afară, să răcim”.

În plus, statul trebuie să-și înțeleagă limitele, acelea de apărător al cetățeanului și instituțiilor, nu de uzurpator: ”Trebuie să rămânem cu autonomia noastră - Biserica are autonomie faţă de stat”, a spus Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.

Insultat și amenințat, Teodosie, slujitorul lui Dumnezeu, a dovedit românilor că pot găsi curajul necesar pentru a lua parte și a face un act de credință – respectând reglementările și autoritățile, chiar atunci când acestea nu se respectă pe ele înseși!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0