Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu insistă ca Rusia să-și retragă trupele din Transnistria

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul conferinței desfășurate pe care o ține acum cu prezentații mass-media, președintele ales, Maia Sandu, a fost întrebat ce va face la modul concret ca Rusia sa retrăgea trupele militare din regiunea transnistreană.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Maia Sandu a răspuns afirmând că poziția Republicii Moldova a fost mereu aceasta - retragerea trupelor militare rusești din stânga Nistrului.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova a comentat declarația Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse
"Este poziția statului Republica Moldova, mereu a fost așa. Am văzut ca Rusia are altă poziție, vom discuta soluții. Pentru noi obiectivul este ca trupele rusești să se retragă din Republica Moldova", a declarant Maia Sandu.

Cu referire la întrebare ce va face la modul concret ca să obțină retragerea trupelor ruse din Transnistria, Maia Sandu a spus că va negocia cu Rusia, care deja a manifestat deschidere pentru soluționarea acestei probleme.

"Va trebui să lucram, sunt deschisă să vorbesc cu Rusia. Anul trecut a fost deschidere din partea Federației Ruse, acum urmează să găsim soluții împreuna", a precizat Maia Sandu.

Amintim că anterior președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat postului public de televiziune Moldova 1, a pledat încă o dată în favoarea retragerii contingentului rus din Transnistria. Potrivit Maiei Sandu, ea va continua politica celor care au susținut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei.

Перспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года   - Sputnik Moldova
Rusia
Deputat rus, despre cererea lui Sandu de retragere a forțele ruse de menținere a păcii
Răspunzând la altă întrebare, adresată la aceeași temă Maia Sandu s-a referit la oamenii din stânga Nistrului și la negocierile în formatul 5+2. "Dialogul trebuie să continue pentru reglementarea conflictului. Eu o să muncesc la fel de mult  pentru locuitorii noștri din regiunea transnistreană și, în general, de pe ambele maluri ale Nistrului. Am fost impresionată să văd oameni de acolo care ne-au votat în aceste alegeri, în pofida faptului că noi nu putem să mergem acolo fizic. Oamenii de acolo totuși se interesează, au venit să voteze. Acest dialog cu regiunea transnistreană se face în formatul 5+2 pentru ca să putem găsi soluții. Între timp, vom munci ca să îmbunătățim condițiile de viața a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv prin combaterea corupției și a contrabandei. Din cauza aceasta suferă oamenii de pe ambele maluri. Acest dialog în formatul 5+2 va continua, doar că trebuie să devină mai funcțional pentru că în ultima vreme el a devenit foarte pasiv", a spus Maia Sandu.

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0