De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.
Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.
"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.
Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.
Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.
"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.
De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova