Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu: Nu mai sunt medici pentru pacienții cu COVID-19

© Sputnik / Anatolii KiriakCentrul COVID-19 Chisinau MoldExpo
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu anunță că în spitalele din Republica Moldova practic nu mai sunt locuri pentru pacienții care se tratează de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. În spitalele din țară practic nu mai sunt locuri pentru pacienții cu COVID-19. Precizarea a fost făcută de premierul Ion Chicu după ședința de lucru cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. Potrivit lui, în această săptămână vor mai fi activate câteva zeci de locuri în câteva instituții medicale, dar există o limită. 

„Limita principală este lipsa personalului medical. Noi am majorat de mai multe ori numărul de locuri din spitale. Din păcate, personal medical altul nu avem. Noi am mobilizat și studenții de la medicină și cei de la rezidențiat, toate rezervele. Putem identifica locuri, spații, paturi. Oameni nu sunt”, a declarat prim-ministrul. 

Скорая помощь - Sputnik Moldova
Societate
Stare de urgență în toată țara de astăzi: Iată ce nu vom avea voie să facem

În context, Ion Chicu a reiterat îndemnul pentru societate să înșeleagă această constrângere și să fie conștienți de pericolul acestui virus. 

„După ce vineri am aprobat acele restricții pe care eu le consider raționale la etapa actuală, ele nu restricționează totalmente activitatea economică, dar pun niște limite, mă refer și la activitatea HORECA, dar și alte acțiuni de divertisment”, a mai spus premierul. 

Chicu a declarat că regretă restricțiile impuse în cazul activităților concertistice, culturale și teatrale. 

„Eu sper și mă rog Domnului ca toți oamenii de cultură, artiștii să supraviețuiască această perioadă. Angajații din cultură care lucrează în structurile statului vor continua să primească salarii, indiferent dacă au sau nu spectacole. Îi vom susține și pe cei care au contribuit la bugetul statului, dar și pe cei care au uitat de stat atunci când le-a fost bine. Pentru noi este important să păstrăm valorile”, a declarat Ion Chicu. 

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Sfaturi utile: Cum deosebim gripa de COVID

Amintim, astăzi a intrat în vigoare regimul stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării – purtarea măștii de protecție în spațiile publice este obligatorie în toate spațiile publice. 

Autoritățile ai decis să interzică activitatea cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), măsura intrând în vigoare începând cu ziua de sâmbătă, 28 noiembrie 2020. Totodată, de astăzi restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa doar până la ora 22:00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică este interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0