Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: În Transnistria astăzi au loc alegeri - important de știut

© Photo : Новости ПриднестровьяПервые столичные избиратели
Первые столичные избиратели - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 29 noiembrie, locuitorii din Transnistria aleg deputații în sovietul suprem, în consiliile orășenești și raionale, în consiliile sătești și șefii administrațiilor satelor și orașelor.

TIRASPOL, 29 nov - Sputnik, Maria Mihailova. Încă în 2014, sovietul suprem de la Tiraspol a aprobat noul format al alegerilor. Ca bază, a fost luată experiența Rusiei. Organizarea alegerilor într-o zi unică este profitabilă din punct de vedere economic: sunt cheltuiți mai puțin bani de la buget.

© Photo : Новости ПриднестровьяAlegeri în Transnistria pe 29 noiembrie 2020
Foto: În Transnistria astăzi au loc alegeri - important de știut - Sputnik Moldova
Alegeri în Transnistria pe 29 noiembrie 2020

Mai puține mandate

Potrivit Comisiei electorale centrale, 33 de deputați urmează să fie aleși în sovietul suprem. Până acum, erau 43 de deputați. În total, 45 de candidați încearcă să acceadă în parlamentul transnistrean. Vârsta lor medie este de 50 de ani, cel mai tânăr candidat având 25 de ani.
Pentru 187 de locuri de deputați ai consiliilor orășenești și raionale concurează 254 de candidați, pentru 640 de locuri în consiliile sătești (orășenești) candidează 776 de persoane.

„Regim special” din cauza COVID-19

Alegerile se desfășoară pe timp de pandemie și, prin urmare, sunt prevăzute măsuri de securitate. În secțiile de votare toți cetățenii trebuie să poarte măști și mănuși.

© Photo : Новости ПриднестровьяAlegeri în Transnistria pe 29 noiembrie 2020
Foto: În Transnistria astăzi au loc alegeri - important de știut - Sputnik Moldova
Alegeri în Transnistria pe 29 noiembrie 2020

Dacă alegătorii au uitat acasă mijloacele de protecție, acestea le sunt oferite la intrarea în secțiile de votare. În același timp, este necesară păstrarea distanței sociale. Pentru a o asigura, în unele zone există chiar intrări și ieșiri separate
Cabinele de vot arată diferit - sunt fără perdelele obișnuite. Acest lucru este făcut și în scopuri de securitate.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, despre declarația lui Sandu privind Transnistria: O mare greșeală

Pentru claritate, buletinele de vot diferă în ceea ce privește dimensiunea și culoarea: măsliniu - pentru alegerea deputaților în sovietul suprem; liliachiu - pentru deputații consiliului municipal; verde - pentru șefii administrațiilor satului; bej, un pic mai mic - pentru deputații consiliilor sătești.

Voturile înainte de termen

Votul în Transnistria a început marți. Înainte de termen. Pentru cei care se află într-o călătorie de afaceri astăzi sau în străinătate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Nu au existat urne pentru votarea anticipată. Fiecare buletin de vot a fost sigilat într-un plic special, care va fi deschis după încheierea alegerilor.
În 4 zile, 776 de alegători și-au exprimat votul înainte de termen. Cei mai activi au fost rezidenții din Tiraspol - 349 voturi.

Secțiile de vot sunt deschise de la 7:00 la 20:00

Votarea a început la 7 dimineața. Cei mai nerăbdători alegători au venit la deschiderea secțiilor de votare.
Deținătorii de pașapoarte transnistrene care s-au aflat în afara regiunii au, de asemenea, ocazia să voteze. Aceștia pot intra în Transnistria începând cu ora 7 dimineața, după ce au primit un bilet special, și vor trebui să plece înainte de ora 21.00.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, prezența la 9 dimineața a fost de 2,23%. Au votat 9.083 de alegători.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0