Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Alertă în România: Pericol de orbire - avertismentul specialiștilor

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaПодготовка к открытию детского лагеря "Зарница" в Свердловской области
Подготовка к открытию детского лагеря Зарница в Свердловской области - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă cu privire la dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă, substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație dificilă în România, unde specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la o serie de dezinfectanți de mâini aflați la comercializare în România. Este vorba despre dezinfectantul de mâini fabricat în China cu metilizotiazolinonă – substanță interzisă în UE și declarată alergenul anului 2013 în SUA.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
COVID – 19: Peste o mie de cazuri noi și zeci de decese

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori – APC – spun că în data de 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a luat cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate-Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase - existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a nouă mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa.

În compoziția unuia din dezinfectanții aflați la comercializare pe piața din România s-au găsit substanțe extrem de periculoase pentru viața oamenilor.

Vorbim despre un dezinfectant de mâini fabricat în Ucraina, iar alerta este transmisă de Germania. Produsul este comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție.

În compoziţia acestui produs s-a găsit metanol - valoare măsurată: 65,3% din greutate, care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central și ochi.

Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea face posibilă ingerarea sau contactul cu substanţa metanol care putea provoca orbire și/sau deces, spun specialiștii APC.

Femeie cu mască - Sputnik Moldova
Societate
Oficial: Masca va fi purtată practic peste tot în Moldova 

În plus, de pe etichetă lipseau pictogramele de pericol și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului.

Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea – CLP - s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

În România, situația este dezastruoasă. Și aceasta pentru că dezinfectanții pentru mâini comercializați aici nu au fost analizați de nici o instituție a statului român din punctul de vedere al verificării compoziției acestora, susține Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

În opinia sa, lipsa de verificare ridică mari semne de întrebare cu privire la siguranța pentru consumatori și, în mod special, pentru copii.

“Solicităm urgent să se dispună de către Ministerul Sănătății realizarea unor analize de natură chimică în laboratoarele acreditate pentru astfel de încercări şi să se retragă de la comercializare dezinfectanții care ne pun în pericol sănătatea și chiar viața”, spune conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, președintele APC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0