Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Oficial: Masca va fi purtată practic peste tot în Moldova 

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaFemeie cu mască
Femeie cu mască - Sputnik Moldova
Abonare
În anexa ordinului de astăzi prin care a fost insituită stare de urgență în sănătate publică în Moldova în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021 este prevăzută „purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise”.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Purtarea măștii de protecție și în spațiile publice deschise din Republica Moldova este una dintre „măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional” adoptate vineri, 27 noiembrie, de Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP).

„Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul”, se arată în anexa ordinului adoptat de CNESP, la rubrica „Măsuri restrictive generale”.

Și „respectarea strictă” a acestei măsuri trebuie să fie asigurată de „autorităţile administraţiei publice centrale, autorităţile publice locale, toate persoanele juridice de drept public şi de drept privat înregistrate în Republica Moldova, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, precum şi de toţi cetăţenii Republicii Moldova şi alte persoane fizice aflate pe teritoriul Republicii Moldova”.   

Ambulanță, Urgență, Medici, Spital, România - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19: 21 de oameni au murit și peste 1200 s-au infectat

CNESP a instituit stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării, în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată pe 27 noiembrie, într-o ședință prezidată de premierul Ion Chicu.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a spus prim-ministrul.

În scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Скорая помощь  - Sputnik Moldova
Societate
De luni, stare de urgență în sănătate publică în întreaga țară

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Potrivit unui comunicat oficial, „Republica Moldova deja a recepționat lotul de 100 mii de vaccinuri antigripale, în ceea ce privește vaccinul anti-COVID, MSMPS coordonează cu OMS și Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări posibilitatea livrării vaccinului pentru 20% din populația țării noastre. Totodată, Banca Mondială este disponibilă să finanțeze statele, în scopul asigurării cu vaccinuri anti-COVID”.

Premierul Ion Chicu a menționat că li s-a adresat prim-miniștrilor din statele baltice Letonia și Lituania cu rugămintea să-i distribuie și Republicii Moldova o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE.

Premierul a spus că va discuta și cu prim-miniștrii din Ungaria, din România și Federația Rusă ca „vaccinurile să fie livrate și Republicii Moldova, pe măsura în care vor trece toate testările și aprobările”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0