Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Străinii se vor angaja mai ușor la muncă în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausВысотные работы
Высотные работы - Sputnik Moldova
Abonare
Procesul de angajare a cetățenilor străini în câmpul muncii în Republica Moldova va fi simplificat.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Deputații au decis astăzi să simplifice procesul de angajare a străinilor în țara noastră. Astfel, a fost aprobat în prima lectură un proiect de modificare a legislației care reglementează încadrarea în câmpul muncii a cetățenilor străini în Republica Moldova.

Ремонт дорог - Sputnik Moldova
Expert, despre riscurile înlesnirii procedurii de angajare a străinilor în Moldova

Se propune să fie exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, urmează să fie exclus alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza listei ocupațiilor prioritare, aprobată de Guvern.

Proiectul mai prevede posibilitatea de prelungire a dreptului de ședere provizorie doar până la trei ani consecutiv. Cetățeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă copia contractului individual de muncă.

De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede legislația în prezent.

Totodată, proiectul precizează că persoanele juridice care vor prezenta intenționat acte incorecte sau neautentice autorității competente pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă cetățenilor străini aflați provizoriu în Republica Moldova vor fi sancționate cu amendă de până la 7 500 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0