Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un funcționar spune de ce Guvernul vrea să plafoneze taxele locale

© Sputnik / OsmatescoDorel Noroc
Dorel Noroc - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul vrea să propună primăriilor un concept privind plafonarea taxelor locale. Prevedrea respectivă se regăsește în politica fiscală pentru anul viitor, iar autoritățile spun că odată cu plafonarea acestor taxe nu va fi afectată automia financiară a APL-urilor.
Un funcționar spune de ce Guvernul vrea să plafoneze taxele locale

Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, spune că în relațiile dintre administrațiile locale și mediul de afaceri se constată mai multe lacune, ceea ce creează incertitudine pentru business, iar asta  afectează mediul investițional.

АЗС - Sputnik Moldova
Societate
Taxa rutieră se va plăti la pompă - cum rămâne cu fermierii?

„Noi astăzi avem 15 taxe locale, iar administrațiile locale, în cele 900 de primării, au dreptul să stabilească cuantumul lor așa cum doresc, ele nefiind plafonate. Constatăm astăzi că există la nivelul administrațiilor locale încă o abordare selectivă la stabilirea taxelor locale cu plafoane exagerate. De aceea, Guvernul propune ca autoritățile locale să aibă posibilitatea în continuare să decidă, dar este important ca această mărime să aibă un prag maxim, un plafon. Pentru aceste 15 tipuri de taxe locale vor fi limite maxime”, a precizat Dorel Noroc.

El a mai spus că în cazul adoptării unei asemenea decizii, veniturile bugetare ale autorităților locale nu vor fi afectate.

„Concluziile vor fi făcute când vom vedea care este mărimea plafoanelor respective ca să nu avem un impact negativ asupra bugetelor locale”, a concluzionat Dorel Noroc.

Experiența internațională arată că în majoritaea statelor semnatare ale Cartei Europene pentru Autonomia Locală există o limitare a cotelor acestor taxe la nivel național.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0