Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Sandu trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat astăzi dimineața că "președintele nou ales, după depunerea jurământului, trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară!".

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. "Eu personal, PSRM, Guvernul nostru, nu se ține cu orice preț de guvernare", a declarat președintele în exercițiu în cadrul emisiunii "Igor Dodon - președintele răspunde".

Președintele în exercițiu a declarat clar că Guvernul Ion Chicu nu va demisiona pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate, așa cum își doresc partidele politice de opoziție.

"Doriți să preluați, arătați oamenilor cum puteți să schimbați lucrurile. Acest Guvern, într-o situație foarte dificilă, cu criză, cu pandemie, cu secetă, a reușit să asigure achitarea salariilor și a pensiilor la timp, dar nu încercați să presați ca Executivul să plece singur. O demisie a Guvernului din inițiativă proprie ar însemna acum să arunce țara în haos", a declarat Dodon.

"Dacă v-au votat oamenii, dați jos acest Guvern, formați alt Guvern, asumați-vă responsabilitatea!", a conchis șeful statului.

Парламент РМ - Sputnik Moldova
Ce tactică va adopta partidul Maiei Sandu până la mijlocul anului 2021 – expert
"În cest parlament nu există o majoritate și el trebuie să fie dizolvat. Eu cred că anul 2021 vor avea loc alegeri parlamentare anticipate", a menționat Igor Dodon.

"Guvernul Chicu, care nu are susținerea majorității parlamentare la această etapă, este responsabil practic de situația din țară. Guvernul Chicu, fără susținerea majorității parlamentare, guvern minoritar este responsabil de situația economică, socială, pandemică și eu cred că noi trebuie să recunoaștem că în aceste condiții Guvernul Chicu este moral și profesional dator să-și continue activitatea. Cel puțin până atunci când vor fi o altă majoritatea sau va fi găsită o altă soluție", a mai spus președintele Igor Dodon.  

În opinia lui Dodon, după inaugurarea Maiei Sandu în funcția de președinte între președinție, Parlament și Guvern nu va mai exista conlucrarea care a existat până acum.

"De aceea, spune Igor Dodon, președintele nou ales, imediat după investirea în funcție, după depunerea jurământului, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situația din țară. Eu încă odată vreau să punctez: președintele nou ales trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situația din țară. Și sunt câteva soluții în acest sens".

Primul scenariu: PSRM + PAS

În opinia lui, prima soluție este conlucrarea președintelui ales cu actualul guvern și cu actuala conducere a parlamentului pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă.

"Asta înseamnă că trebuie să se întâlnească președintele cu prim-ministrul și cu spicherul și să vadă cum merg mai departe. Dacă hotărăsc să mențină acest Parlament sau această guvernare, atunci nu e nicio problemă: PAS are 15 deputați, PSRM - 37, împreună au 52 și pot să mențină această situație mai departe. Eu cred că acest scenariu este puțin probabil, dar eu îl iau în calcul, noi suntem gata și pentru acest scenariu", a spus Dodon.

Al doilea scenariu: demisia Guvernului

În opinia președintelui în exercițiu, o altă evoluție ar lucrurilor ar fi inițierea de către noul președinte a demisie guvernului.

"PAS și cu Da împreună au 26 sau 27 de deputați. Ei pot să semneze o moțiune de cenzură și să meargă în Parlament ca să ceară demisia acestui Guvern. Nu au decât să încerce să găsească numărul de mandate, de deputați ca să asigure demisia acestui Guvern", a remarcat Dodon.

Al treilea scenariu: o nouă majoritate sau alegeri parlamentare anticipate

"Al treilea scenariu al doamnei Maia Sandu este să înceapă de urgență consultările cu fracțiunile parlamentare pentru numirea unui nou guvern, după demisie, adică crează o nouă majoritate parlamentară sau discuții cu fracțiunile parlamentare cum dizolvăm parlamentul și mergem la alegeri parlamentare anticipate".

Dodon a spus că și colegii lui din PSRM sunt gata pentru oricare din aceste scenarii.

Al patrulea scenariu: cel mai prost

"Al patrulea scenariu, în opinia mea este cel mai prost scenariu, noul președinte va încerca să se victimizeze. Va încerca să dea unele indicații populiste Guvernului, nu va cere demisia Guvernului, nu va iniția demisia în Parlament, dar va încerca să se victimizeze", a declarat președintele în exercițiu.

"Acesta este cel mai rău scenariu pentru situația actuală pentru că se va începe blocajul între instituții: președintele va bloca legile promovate de către Guvern și intrăm într-o perioadă de instabilitate", a menționat Igor Dodon.

Dodon a spus că el are impresia că din declarațiile care le-a făcut până acum, președintele ales, adică Maia Sandu, vrea să meargă anume pe acest scenariu, adică să dea indicații Guvernului.

"Un an în urmă când eu încercam, în calitate de președinte, să dau un sfat Guvernului Maiei Sandu, Maia Sandu tot timpul îmi aducea aminte: Este stat parlamentar, nu se poate! Acum maia Sandu face același lucru, dar e stat parlamentar. Dacă ați avut această abordare anul trecut, aveți-o și acum. Și dacă v-au votat oamenii, asumați-vă responsabilitatea, nu o să vă împiedice absolut nimeni, dați jos acest Guvern, formați alt Guvern, asumați-vă responsabilitatea pentru pandemie, pentru situația bugetară", a declarat Dodon.  

Președintele ales a spus că el, colegii lui din PSRM și din guvern nu se țin cu orice preț de guvernare.

Vladimir Bolea - Sputnik Moldova
Politică
Bolea: În Parlament există deja o coaliție de guvernare informală
"Doriți să preluați, nu numai că doriți, trebuie să preluați, asumați-vă responsabilitatea și dați dovadă, arătați oamenilor cum puteți să schimbați lucrurile spre bine. Acest guvern a gestionat situația într-o situație foarte dificilă, cu criză, cu pandemie, cu secetă, cu tot ce o fost. Salariile și pensiile se plătesc la timp, dar nu încercați să presați ca guvernul să plece singur pentru că cum poate un guvern responsabil să arunce țara în haos. Ce ar însemna demisia guvernului acum, la inițiativă proprie? Aceasta ar însemna că rămânem fără buget, fără politica fiscală, nu-i clar cum luptăm cu pandemie. De aceea, ați învins la prezidențiale, aveți susținerea oamenilor - în opinia Dvs., atunci asumați-vă responsabilitatea! Noi nu punem niciun obstacol, noi suntem gata să vă ajutăm, suntem gata, dacă e cazul, chiar să votăm pentru un guvern, în caz dacă o să-l dați jos pe acesta, dar trebuie să asigurăm o trecere corectă, pașnică a puterii și să vă asumați re4sponsabilitatea și să mergeți înainte", a conchis Igor Dodon.  

   Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0